logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Birey ve Davranış

Soru 1:

Aşağıdaki isimlerden hangisi Psikodinamik Yaklaşım'ın kuramcılarından biri değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi bilişsel psikolojinin temel ilgi alanlarından biri değildir?

Soru 3:

Genel uyum Sendromu ile ilgili aşağıdaki evrelerden hangisinde strese maruz kalan bireyin vücut otonom sinir sistemi acil duruma ilişkin olarak harekete geçer?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi mesaj öğrenme yaklaşımına göre ikna sürecindeki temel öğelerden biri değildir?

Soru 5:

Kişinin daha önceden yaşamış olduğu güçlü duygusal tepkileri, terapinin güvenli ortamında tekrar yaşamasına ne ad verilmektedir?

Soru 6:

Belli bir işte başarı sağlama adına duygu yoğunluğunun en uygun seviyede olması gerektiği görüşünü ileri süren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Her terapi türünün kendi teknikle­ rini grup ortamına uyarlamasıyla geliştirilmiştir. Psikodinamik grup terapileri için­ de en popüler olanı psikodramadır. Bu terapi formunda, bireyler diğer grup üye­ lerinin önünde problemlerini eylemlerle anlatırlar. İçinde rol oynama, aynalama gibi çeşitli tekniklerin kullanıldığı psikodramada amaç, kişinin çeşitli durumlarda nasıl davrandığını ve neden böyle davrandığını kendisine göstermektir. Yukarıda bahsi geçen tedavi yöntemi hangi ana başlık altında incelenir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangileri arasında basit ve dolaysız bir ilişki vardır?

Soru 9:

Sosyal psikolojide belirli bir grubun üyelerine, sadece o grubun üyesi oldukları için olumsuz (bazen de olumlu) davranışlar gösterilmesi durumu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Sosyal bir ortamda konuşmakta zorlanan bir birey üzerinde uygulanan terapide, bu sorunun geçmiş deneyimlerle bağlantı kurulmasının sorunu çözmeyeceğini, sorunun çözümü için davranışın kendisine odaklanarak onu değiştirmeyi hedefleyen terapi türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

"Sosyal durumlara ya da insanlara ilişkin izlenim oluşturma süreci" aşağıdaki kavramlardan hangisi ile tanımlanmaktadır?

Soru 12:

Zihinsel bozuklukların beyindeki yapısal anormallikler ya da nörokimyasal dengesizliklere dayanan biyolojik temelli görüşün, beyin fonksiyonlarını ilaçlarla ve daha nadir olarak elektrik şoku ve psikocerrahi ile değiştiren terapi yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi F (Faşizm) ölçeğinde otoriteryen kişiliği saptamaya yarayan dokuz boyuttan biri değildir?

Soru 14:

Biyolojik olmayan, bireye cazip gelen ve bireyi davranışa iten unsurlar ne olarak adlandırılır?

Soru 15:

Bebeğini kaybeden bir Anne onu kaybetmenin verdiği stres ve sıkıntı ile yüzleşmek yerine bebeğin ölmediğini düşünüp, sanki o hala yaşıyormuş gibi davranması hangi savunma mekanizmasına örnektir?

Soru 16:

Stresin meydana gelmesinde bireyin tutum ve davranışları da etkili olabilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu tutum ve davranışlardan değildir?

Soru 17:

Aşağıdaki hangisi danışanın düşüncelerini ve hislerini serbestçe ifade etmeye ve aklına ne gelirse, üzerinde düşünmeden ve sansür uygulamadan dile getirmeye teşvik edilerek bilinçdışı çatışmaları ortaya çıkarmak için psikanalizde kullanılan tekniklerden biridir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal psikoloji alanını genel düzeyde tanıtmak için ele alınan önemli konulardan biri değildir?

Soru 19:

Zihinsel bozuklukların tedavisi, zihinsel bozuklukların nasıl ortaya çıktığına ilişkin görüşlere bağlı olarak iki temel grupta toplanmaktadır. Yukarıda sözü edilen iki temel grup aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Akıl hastanelerinde yatan kronik hastaların giyinme, diğer hastalarla sorunsuz iletişim kurabilme gibi becerileri kazanmasını amaçlayarak, tanımlanan bütün davranışların sonunda hastalara ödül verme tekniğinin uygulandığı terapi türü aşağıdakilerden hangisidir?