logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İnsan ve Toplum

Soru 1:

Göçmen veya yerli halkların kendi istekleri ile çoğunluk kültür ve topluma uyum göstermesi ve çoğunluk toplumun normlarını, değer ve düşünce kalıplarını benimsemesi olarak tanımlanan göçmen politikası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Dünya nüfusunun %85’ini oluşturan alt ve orta gelir grubundaki ülkeler, dünyadaki toplam hastalık yükünün % kaçına sahiptir.

Soru 3:

Modern vatandaşlığın ortaya çıkışındaki esas itici güç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Uluslararası göç hareketine katılan kişilerin eğer yurtdışında akrabaları, yakınları, hemşerileri olması halinde daha kolay bir şekilde göç etmeye karar verebileceklerini savunan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

“Bir birey yaşadığı bölgede nüfusun fazla olması, çalışma ücretinin düşük olması, ekonomik dalgalanmalar nedeniyle iş fırsatının daha fazla olduğu ve yüksek ücretlerin verildiği gelişmiş bir bölgeye göç etmiştir. Bu bireyin uluslararası göç hareketi ülkeler arasındaki ücret farklılıklarından kaynaklanmaktadır.” Yukarıdaki açıklama göç hareketini açıklayan kuramlardan hangisine örnek verilebilir?

Soru 6:

I. Doğurganlık nüfus yoğunluğu ile ters orantılıdır. Evliliklerin sayısı nüfus yoğunluğuna göre değişir. II. Doğurganlık, ölüm hızı ile doğrudan değişir. Doğurganlığın yüksek olduğu yerlerde ölüm hızı da yüksektir. Yukarıdaki ilkeler hangi nüfus kuramına dayanır?

Soru 7:

Tıp mesleğinin rolü:I. İşçi sınıfının disiplin altına alınıp kontrol edilmesi (Marksist Teori)II. 'Normal' toplumsal rollere uyulmasını sağlamak için bireyleri itaate zorlama (Parsoncu Teori)III. Toplumsal rollerini sürdürebilmeleri için, bireylerin rehabilite edilmesi (Foucaultcu Teori)IV. Kadınları,kadınsılıkla ve annelikle ilgili ataerkil normlara uymaya zorlama (Feminist Teori)Parentez içerisinde yaklaşımı verilen numaralandırılmış ifadelerden hangi ikisi yer değiştirilirse teori ve verilen açıklamalar doğru olarak sıralanmış olur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi 'sınıfsal eşitsizliklerle sağlık arasındaki ilişkiyi ortaya koyan ve 1982 yılında yayınlanan Kara Rapor (Black Report)'daki yaklaşımlardan biri değildir?

Soru 9:

Neoklasik ekonominin makro göç kuramında, uluslararası göçün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki işgücü piyasası dengesizliğinin ve ücret farklılıklarının bir sonucu olduğunu savunan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi “İlişkiler Ağı Kuramı”nın dayandığı prensiplerden biri değildir?

Soru 11:

Iatrojenez kavramı aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Soru 12:

Vatandaşlığı doğum yerine göre belirleyen vatandaşlık tarzı hangisidir ?

Soru 13:

I. Kitlesel Güç II. Ulus-üstü örgütlerin yükselişi III. Bölgesel entegrasyon IV. Sınır denetiminin zayıflaması Yukarıda verilenlerden hangileri klasik vatandaşlık anlayışının değişmesine neden olan etkenler arasındadır?

Soru 14:

Neo-klasik ekonomik yaklaşımın mikro teorisine göre göç sürecini başlatan temel etken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere göre sahip olduğu demografik özelliklerinden biri değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu sağlık tanımıdır?

Soru 17:

David Miller vatandaşlık için ne demiştir?

Soru 18:

Gelen göç ve giden göçün toplamının toplam nüfusa oranını veren hesaplama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

“Modern yaşamın yarattığı gerilimler yüzünden insanların toplumsal rollerinin sorumluluklarından kaçmak istediklerini ve bunun için de “hasta rolüne” büründüklerini belirtir, ama çok sayıda insanın bu role bürünmesi toplumun işleyişi açısından sakıncalıdır, bu nedenle tıp kimin bu role girip kimin giremeyeceğini kontrol etmelidir.” diyen düşünür ve tıp bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Bir yıllık süre içerisinde bir nüfusta meydana gelen ölüm sayısının her 1000 yaşayan kişiye oranlanmasıyla hesaplanan ölüm istatistiği aşağıdakilerden hangisidir?