logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar

Soru 1:

Çağdaş göstergebilimin temel kavramlarını ortaya atan kimdir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi kültürün temelini oluşturan bir unsur olarak değerlendirilemez?

Soru 3:

I. Geleneksel yapı II. Çocuklara koyulan isimler III. Okul IV. Medya Toplumsal cinsiyetin inşasında yukarıdakilerden hangisinin ya da hangilerinin ilgisi olduğu söylenebilir?

Soru 4:

Ekonomik düzenin farklı yönlerine odaklanan sosyolojik yaklaşımlardan biri olan ve toplumda istikrarın nasıl sürdürüleceği ile ilgilenen yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi zorunlu ihtiyaçlardandır?                                         I. Araba                                                                                                               II. Yat                                                                                                                   III. Yiyecek                                                                                                           IV. Giyecek

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi, talepteki farklılaşmalar göz önünde bulundurularak ve teknoloji etkin kullanılarak yapılan üretim şeklidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi René Descartes’ın düşüncesini yansıtır?

Soru 8:

Dinin kökeni hakkında sunulan görüşler çerçevesinde aşağıdaki hangi eşleştirme yanlış yapılmıştır?

Soru 9:

I. Determinizm tek taraflı değildir. II. Kurumun hangi toplumda belirleyici olacağını ekonomi belirler. III. Toplum yapısı sadece siyaset ve ideoloji ayakları üzerine oturur. Althusser determinizm ve kurumlar arasındaki ilişkiyi açıklarken yukarıdaki ifadelerden hangisini veya hangilerini savunarak Marx'ın toplumsal yaşam alanı ile ilgili teorilerinde bıraktığı boşluğu kapatmayı amaçlamıştır?

Soru 10:

Kadınlara Yönelik şiddetin Ortadan Kaldırılmasına Dair Bildirge Birleşmiş Milletler tarafından hangi yılda kabul edilmiştir?

Soru 11:

18.yy’a kadar genellikle tarımsal etkinliklerde toprağı ıslah etme ve ürün yetiştirme gibi anlamlarda kullanılmış olan kültür kelimesinin, aydınlanma döneminde belirli bir halkın "bütün yaşam biçimi" anlamında yaygın olarak kullanılmasına hangi alan katkı sağlamıştır?

Soru 12:

Dini toplumsal bütünlüğün sağlanmasında ve sürdürülmesinde en güçlü yapıştırıcı (tutkal veya çimento) olarak gören düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi kültürü hegemonya, toplumsal eşitsizlikler ve sınıf çatışmaları çerçevesinde ele almaktadır?

Soru 14:

Altı yaşından itibaren tarlada çalışmaya başlamış bir çocukla kentli ve eğitimli bir ailenin çocuğunun eşit fırsatlara sahip olması için “temel eğitim herkes için zorunlu ve parasızdır” hükmü aşağıdakilerden hangi kazanımları sağlar? I. Doğuştan eşit haklara sahip olmak II. Kadınlarla erkeklerin eşit hak ve sorumluluklara sahip olmaları III. Eşitlik, insanların birbirinin aynı olması IV. Kanun önünde eşitlik

Soru 15:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi, çatışmacı yaklaşımın temellerini atmıştır?

Soru 16:

1. Fazla işçiler de dâhil olmak üzere, stok fazlalığı kaldırılır, 2. Kalite ve etkinlik doğru orantılı kabul edilir; kaliteden taviz verilemez, 3. Üretim sürecini gerekli şekilde anlayan çok becerikli elemanlar vardır, 4. Statü engelleri çoğaltılır. Yukarıdakilerden hangileri esnek üretim özelliklerindendir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Yalın Üretim felsefesini yansıtmamaktadır?

Soru 18:

“İşlevselci okulun en önemli ismi Talcott Parsons toplumsallaşma süreçleri kuramında birincil toplumsallaşma ve ikincil toplumsallaşma olarak sınıflandırmıştır.” Yukarıdaki bilgiler göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisi ikincil toplumsallaşmaya bir örnektir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bir metinde simgesel düzeyde anlatılan örneklerinden biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Fordist Kitle Üretimi Yaklaşımı ile ilgili doğru bir açıklamadır?