logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar

Soru 1:

Herbert Spencer’in toplum ile ilgili görüşlerinin temelinde hangi düşünce vardır?

Soru 2:

Feminizm ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisinde Weber'in tabakalaşma kuramında önemli olan üç kavram doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

İlk kez Manul Castells tarafından geliştirilen, 20. yüzyılın sonlarında enformasyon ve iletişim teknolojileri alanında yaşanan radikal gelişmeleri ve bu gelişmelerin yarattığı toplum modelini tanımlamak amacıyla kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

"Kadın ve Erkeğe toplum içinde belirlenen konum sadece onların kendilerine ve birbirlerine bakışını etkilemez, aynı zamanda yaşamlarını etkinliklerini de biçimlendirir. Hem bizim toplumumuzda hem de diğer toplumlarda ve bildiğimiz bütün kadınlar ve erkekler yaptıkları işlerle birbirinden ayrılmışlardır." Buna göre aşağıdakilerden hangisinde hem kadın hem de erkekten beklenen işbölümü doğru bir şekilde belirtilmiştir?

Soru 6:

Ampirik araştırma geleneğinin gelişiminde katkısı olan işlevselcilik ve çoğulculuk teorilerine göre medyanın temel rolü ve işlevi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi, Thomas Hobbes’a (1588-1679) göre insanın toplum içerisindeki davranışlarının temelini oluşturan “hayatını sürdürme amacı”nın doğrudan uzantısıdır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Platon’un savunduğu toplum felsefesi yaklaşımıdır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi muhafazakar ideolojinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Durkheim’ın din tanımının unsurları arasında yer almaz?

Soru 11:

Her milletin kendi devletine sahip olması gerektiğini ifade eden, devletin sınırları içerisinde mümkün olduğunca tek bir millet yaşamasını ifade eden ideoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Yapay kültürün tüketicisi modern insan yapısına ve tüketime yönelik yapay kültüre neden kitle kültürü adı verilmiştir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi 1980 sonrası “toplumsal tabakalaşma ve eşitsizlik” tartışmaları ve kuramlarındaki değişime temel gerekçe olarak gösterilemez?

Soru 14:

"Toplumdaki ekonomik, teknolojik, siyasi, sosyal ve kültürel gelişme düzeyine bağlı olarak verili bir zamanda, toplumun devamı ve düzenin sağlanması için gerekli olan işlevlerdir" ifadesi aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

Soru 15:

Kişinin içine doğduğu mevki/statüyü değiştirebilme özelliğine sahip olduğu, bunu da kendi yetenekleri ve kazanımları ile yapabileceği için farklı olan, değişime ve dinamizme en açık sistem olarak tanımlaması yapılan, tabakalaşma sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Parsons’a göre, aşağıdakilerden hangisi bir sosyal sistemin temel ihtiyaçlarından değildir?

Soru 17:

Marx, tüm toplumların dört temel özellik sergilediğini vurgular. Aşağıdakilerden hangisi Marx'ın vurguladığı dört özellikten biri değildir?

Soru 18:

Kur’an-ı Kerim’de toplumsal değişimin tarzına ve kurallarına dair çok önemli tespitlerden yola çıkarak toplumsal değişimi modellemiş, tarihte en erken sosyolojik metinler arasında yer alan 'Mukaddime' adlı eseri yazmış düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistemin özelliklerinden biridir?

Soru 20:

Mevcut durumu olduğu gibi veya özünde değişiklikler yapmadan sürdürme eğilimini ortaya koyan anlayış aşağıdakilerden hangisidir?