logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi liberal demokrasinin olmazsa olmazlarından değildir?

Soru 2:

Aristotales'in insanların topluluklar halinde yaşamaya "mahkum" olduğunu öne sürmesindeki nedeni aşağıdaki maddelerin hangisinde yer almaktadır?

Soru 3:

Medyada kadının “eksik” ve/veya “sorunlu” temsil edilmesini temel eleştri noktası olarak ele alan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi yalın üretimin amaçları arasındadır?

Soru 5:

Max Weber'e göre birey ve toplum ilişkisinin açıklanmasında hangi kavram büyük bir öneme sahiptir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Platon’un toplum tanımında yer almaz?

Soru 7:

I. 70'li yıllardan sonra kitle üretimi için gerekli olan piyasalar büyük ölçüde doyma noktasına girmiş ve rekabet ise çok daha fazla artmıştır. II. Ucuzlayan ve yaygınlaşan teknoloji sayesinde kitle iletişim araçlarında tekellerin kırılmış olması ve toplumsal farklılaşma ve bireyselliğin güç kazanmış olması. III. Dev firmaların istikrarsız piyasalara karşı küçük firmalar kadar uyum gösteremediği anlayışının oldukça yaygınlaşmış olması. Yukarıdakilerden hangisi/ hangileri firmaların kitle halinde standartlaşmış üretimden daha esnek ve daha mobil örgütlenme biçimine yönelişlerinin nedenlerindendir?

Soru 8:

“Fordist üretim biçimi”nin yaygın olarak ortaya çıktığı toplum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdaki görüşlerden hangisi Max Weber’e ait değildir?

Soru 10:

Kadınlara yönelik şiddet konusunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

I. Din sosyolojisi, dinî sosyolojiden farklıdır. II. Pozitivist yaklaşımlar din hakkında bazı yargılara sahip değildir. III. Mukaddime isimli kitabın yazarı İbn Haldun'dur. IV. Mukaddime en erken sosyolojik metinler arasında yer alır. V. Din sosyolojisi, dinî sosyolojinin bir alt disiplinidir. Yukarıda verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisinde ‘sınırlı etkiler yaklaşımı’nın kurucuları doğru olarak belirtilmiştir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi siyaset biliminin temel kavramları arasında sayılamaz?

Soru 14:

I. Din bir tanrıya veya tanrılara inanmayı ve o tanrılara tapınma pratikleri ile ifade edilir. Din sosyolojisi dinsel olarak teşhis edilen davranışların ne olduğu ile ilgilidir.II. Toplumlarda aile kendi yapısına uygun bir din geliştirmiştir. Din sosyolojisi salt toplumsal etkileşimlerin ürünü olmayan yüksek tipli dinler ile ilgilenir.III. Din belli bir inanç çerçevesinde bağlılık vardır. Din sosyolojisi bu davranışların bir toplumun ekonomik, siyasi, ailevi, eğitimsel ve sosyal tabakalaşma örüntülerine nasıl bir etkide bulunduğu ile ilgilidir. IV. Din düzenli olarak yapılan ritüelleri kapsar. Din sosyolojisi toplumun genel şekillenmesine, meşruiyet düzenlerinin oluşumuna nasıl bir katkıda bulunduğu konusuyla ilgilenir.Yukarıda verilen dinin tanımı ve din sosyolojisi tanımı farklılıkları hangi seçenekte doğru biçimde eşleştirilmiştir?

Soru 15:

1. Büyük hacimli kitle üretimi yoluyla sağlanan ölçek ekonomileri, 2. Büyük fabrikalarda yarı vasışı kitle işçileri ile yüksek ücretli işçilerin konsantrasyonu, 3. İşin düzensiz biçimi 4. Gümrük duvarları yoluyla korunan pazarlarda, uzun süreli standart mal üretimi, Yukarıdakilerden hangileri kitle üretim biçiminin temel özellikleri arasındandır?

Soru 16:

Teknolojik gelişmeler yoluyla sınırlar ötesi bir yapı kazanan, somut olmayan, yaygın ve yeni bir ekonomik bilgi çağı modeli aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanmaktadır?

Soru 17:

I. Babadan kalma yönetim anlayışı yerine bilimsel yönetimin tesisiII. Çatışma değil uyumIII. Bireycilik değil iş birliğiIV. Sınırlı üretim yerine, maksimum üretimYukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Taylor’un bilimsel yönetim anlayışının temel karakteristiklerindendir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi "devlet"in özelliklerinden değildir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Aristoteles’in toplum tanımında yer almaz?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Modern Toplum teorilerinden olan İşlevselci teorinin özelliklerinden değildir?