logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Klasik dönem toplum anlayışlarında dört temel kurucudan biri değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisinde bir ideoloji olarak "faşizmin" özellikleri verilmiştir?

Soru 3:

Biyolojik organizmalar gibi toplumların da basit yapılardan karmaşık yapılara doğru geliştiklerini, insan topluluklarının yalın ve homojen ilkel kabile gruplarından, gelişmiş ve farklılaşmış modern sosyal sistemlere doğru evrimleştiğini iddia eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, etkileyici bir kapitalizm eleştirisiyle birlikte sosyalizmin kapitalizmin krizlerinin kaçınılmaz bir neticesi olarak kurulabileceğini ileri süren, sosyalizm tarihinde bir dönüm noktası olarak görülen düşünürdür?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi K. Marx' a göre eşitsizlik tanımıdır?

Soru 6:

Stok fazlalığının kaldırılması, Kaliteden ödün verilmemesi, Nitelikli elemanların çalıştırılması, Ücretlendirmenin tamamen performansa bağlı olması, Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, esnek üretimin özellikleridir?

Soru 7:

E. O. Wright’ın geliştirdiği sınıf haritasının Marx’ın sınıf kuramından temel farklılığı aşağıdakilerden hangisinde ifade edilmiştir?

Soru 8:

Ağ toplumu kavramı ilk kez kim tarafından kullanılarak geliştirilmiştir?

Soru 9:

Soru 1. Kuralların kaldırılmasını ortaya koyan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Talepteki farklılaşmalar göz önünde bulundurularak ve teknoloji etkin kullanılarak yapılan üretim şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Toplumu bir organizmadan daha çok “kompleks bir düzenleme” olarak gören, bu yapının ekonomik temelinin diğerlerinden daha önemli olduğunu ortaya koyan düşünür kimdir?

Soru 12:

Sosyal sınıfa ilişkin aşağıda verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? I. Diğer tüm toplumsal tabakalaşma sistemlerinden farklı olarak kişinin içine doğduğu mevki/statüyü değiştirebilme özelliğine sahiptir. II. Değişime ve dinamizme en açık sistemdir. III. Sosyolojik çalışmalarda çok çeşitli kuramlarla açıklanmaktadır.

Soru 13:

Max Weber'in sanayi toplumlarını anlama konusunda en öne çıkan eğilimi aşağıdaki seçeneklerden hangisi içermektedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisinin baskı gruplarının amaçlarından biri olduğu söylenemez?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Herbert Spencer’in (1820-1903) toplum tanımının özelliklerinden değildir?

Soru 16:

Toplum üzerinde tespitler yapan kuramcılardan Max Weber’in, Karl Marx’tan tam olarak ayrıldığı nokta aşağıdaki şıklardan hangisinde verilmiştir?

Soru 17:

Siyasi fetih ve kâr amacıyla ortaya çıkan küreselleşme aşağıdaki hangi dönemden itibaren hız kazanmıştır.

Soru 18:

Enformasyon toplumunda zenginliğin kaynağı beden işçileridir. Yeni toplumun merkezi imalattan bilgiye kaymıştır. Tarımın payı gerek istihdam, gerekse toplam hasıla içinde gerilemiştir. Yukarıdakilerden hangileri enformasyon toplumuna geçiş sürecinde ortaya çıkan gelişmelerdir?

Soru 19:

“Medya içeriğini belirleyen medyanın mülkiyet sahipleri değil tüketici/izleyiciler ve onların istekleridir” görüşünü benimseyen yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Bireyin topluluğun değerlerini ve normlarını öğrenme ve içselleştirme sürecine ne ad verilir?