logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Güzel Sanatlar

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Ars Nova akımının öncüsüdür?

Soru 2:

Edebiyat akımı olarak, Romantizm’e tepki olarak 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmış ve hayatı, tabiatı, insanı ve olayları olduğu gibi anlatma, aktarma endişesi çevresinde gelişmiş edebiyat akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Hangisi, Baudelaire, Rimbaud, Mallarmé, Verlaine, Maeterlinck ve Lafargue başlıca temsilcileri olan, 19. yüzyılın son çeyreğinde Realizm’e ve Parnasyenlerin salon şiirine tepki olarak gelişen bir edebiyat akımıdır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Eugéne Véron ve Tolstoy'un yaklaşım kuramıdır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Klasik dönemin özelliklerinden biri değildir?

Soru 6:

Neolitik Çağ (M.Ö. 10.000-5.000), kültürün diğer unsurlarındaki değişimler gibi resim sanatı için de belirli oranda bir değişime işaret etmektedir. Bu çağ, yerleşik yaşam ve mimarinin gelişmesi ile ilişkili olduğu için resimlerin yapıldığı yüzey değişti. Neolitik çağda resim yüzeyi olarak aşağıdakilerden hangisi kullanılmaya başlanmıştır?

Soru 7:

Aşağıdaki bestecilerden hangisi çocuklara yönelik vurmalı çalgılara dayalı Okul Çalışmaları’nı yazmıştır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi dış dünya odaklı edebiyat kuramlarından biridir?

Soru 9:

Aşağıdaki bestecilerden hangisi Barok dönemin önemli bestecilerindendir?

Soru 10:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi Parnasizm için geçerli değildir?

Soru 11:

Aşağıdaki, ifadelerden hangisi Geleneksel Türk Tiyatrosu türlerinin genel özellikleri arasında yer alır? I- Geleneksel Türk Tiyatrosu sahnesiz bir tiyatrodur ve bu tiyatronun türleri yazılı bir metne dayanmaz. II- Şarkı, dans, söz oyunları başlıca nitelikleridir. III- Güldürü ögesi asaldır. IV- Gerçekçidir; kapalı biçim, somutlaştırma, göstermeci anlatım gibi tekniklere dayanır. V- Kişilerin karakter niteliği bulunmaz; oyun kişileri kalıplaşmış tiplere dayanır.

Soru 12:

I-Sanayi çağının başlaması II-Bilimsel alandaki gelişmeler III-Objektif ve nesnel görüşün önem kazanması IV-Rasyonalizme dayalı felsefi görüşün gelişmesi V-Pozitivizmin deneysel yaklaşım biçimi Yukarıda bahsedilen gelişmeler aşağıdaki edebiyat akımlarından hangisini etkilemiştir?

Soru 13:

“Yaşamın anlamsızlığı ve günün sanatının yetersizliği karşısında, görünen gerçeğe sırtını dönerek mutlak olanı ruhun derinliklerinde arar; bilinçaltının karanlıklarına yönelir. Bilinçaltı gerçeğinin hiç saptırılmadan ortaya çıkarılabilmesi için insanı tutsak eden koşulların aşılmasını; ahlak, akıl, mantık, estetik kurallarının yıkılmasını zorunlu görür. İnsanı bağımlı kılan makineleşmeye karşı bir başkaldırıdır. Yazarlara göre toplumun yüzeyindeki uyum, düzmece bir uyumdur; ikiyüzlülüğü maskelemektedir. Aslında dünya çıldırmıştır. Savaş bir saçmalıktır ancak yine de insan savaşa susamıştır. Bunun için insanın kendini alışılmış bağlardan kurtarması gerekir. İnsan mutlak özünü bulabilmek için dış gerçeklerden kurtulmalıdır.” Yukarıda anlatılan akım hangisidir?

Soru 14:

I. İmge, gerçekliğin zihinsel süreçlerle yeniden kurulmuş biçimidir. II. Her insan, imgeler arasında yeni ilişkiler kurma yetisine sahiptir. III. Her insan, imgeler arasında yeni kavram ve düşünceler oluşturma yetisine sahiptir. İmge ile ilgili olarak yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 15:

Gazete ya da dergilerde yayımlanan, belge­lendirme ve kanıtlama gereği duyulmadan günlük olayları, ülke sorunlarını veya yazarın bir konu hakkındaki görüşlerini çeşitli yönlerden inceleyen ve yorumlayan kısa yazılardır. Gü­nümüzde köşe yazısı olarak da tanımlanmaktadır. Yukarıda açıklanan düşünce yazısı türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Anlatımcı kuram hangi edebi akımla açıklanır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Charles Batteux’un 1746 tarihli Les beaux arts réduit à un même Principe başlıklı kitabında Batteux; ‘güzel doğanın taklidi’ temelinde gruplandırdığı ‘beaux-arts’ (Güzel Sanatlar) ana başlıklarından biri değildir ?

Soru 18:

"Sanatta anlam üretiminin kaynağını biçim olarak görmüştür. ‘Biçimcilik’ olarak adlandırılan bu anlayışa göre bir sanat eserine özgünlüğünü, bireyselliğini, iç bütünlüğünü kazandıran bütün ögeler biçimseldir." Bu düşünce aşağıdaki sanat tarihçilerden hangisine aittir?

Soru 19:

Vasari'nin önderliğinde kurulan Tasarım Akademisi hangi yüzyılda kurulmuştur?

Soru 20:

Konuşmaları, reklam sloganlarını, reçeteleri vb. farklı metinleri şiir içinde kullanan şairler aşağıdaki edebiyat akımlarından hangisinin içinde yer almaktadırlar?