logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Psikoloji 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisine göre bir uyarıcıya maruz kalma sıklığımızla o uyarıcıyı beğenme olasılığımız arasında pozitif yönde bir korelasyon vardır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi saldırganlığın sosyal belirleyicilerinden biridir?

Soru 3:

Cinayet, saldırı ve diğer suçlardan dolayı tutuklanan kişilerin % kaçının yakalandıklarında alkollü olduğu bildirilmektedir?

Soru 4:

Psikolojideki davranışçılığı sosyal psikolojiye taşıyan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Uyarılmış (harekete geçmiş) psişik enerjinin harcanması ve sistemin tekrar psikolojik denge durumuna dönmesi nedir?

Soru 6:

Adamın tartışma esnasında öfkelenip eşine bağır­ması ya da vurması ya da bir kahvehanede veya bir kumarhanede hileli kart ya da zardan dolayı patlak veren bir kavgada yaşanan saldırganlık biçimi, aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 7:

I. Benzerlik II. Yakınlık III. Karşılıklılık IV. Çekicilik Yukarıdakilerden hangileri kişilerin kuracakları ilişkileri diğerlerinden daha fazla belirleyen özelliklerdir?

Soru 8:

Sosyal psikolojide tutumları üç bileşenli bir zihinsel yapı olarak tarif etme eğilimi hangi yıllara kadar çok yaygındı?

Soru 9:

Bilgiye erişimin ya da bilgiyi kategorileştirmenin bilinçli farkındalık ve kontrol dışında gerçekleşmesine ne denir?

Soru 10:

Benlik-farkındalığı Grubun büyüklüğü Kişisel kontrol ihtiyacı Kültürler arası farklılıklar Toplumsal cinsiyet farklılıkları Yukarıda verilenlerden hangileri konformiteyi etkileyen durumsal faktörler arasındadır?

Soru 11:

1969’da yaptığı kırktan fazla araştırmayı toplu bir biçimde analiz ederek tutum ve davranış arasındaki ilişkinin çok zayıf olduğunu bulan araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aynı demografik özellikleri gösteren, birbirine benzeyen insanların ilişki kurma eğilimidir. Çoğu sosyal ilişkinin iyi belgelenmiş bir özelliğidir ve sosyal bağların etnik köken, cinsiyet ya da dini görüşler gibi benzerlik boyutlarında ve arkadaşlık ve evlilik gibi kişilerarası yakın ilişkilerden ticari işbirlikleri ve günlük etkileşimlere kadar olan geniş sosyal bağ tipolojilerinde mevcuttur. Yukarıda bahsi geçen kavram hangisidir?

Soru 13:

Güçlendirme Ayrıştırma Nötrleme Aşılama Teşvik etme Bilişsel nesneyi değerli nesnelerle dengeli bir şekilde ilişkilendirmeyi, böylece yapıdaki dengesizliği azaltmayı amaçlayan bilişsel dengeleme yolu yukarıdakilerden hangisi veya hangileridir?

Soru 14:

Başkalarının olduğu durumda yardım etme davranışı azalır. Yardım gerektiren durumda başkalarının da bulunması sorumluluk dağılmasına neden olur. Birileri bizi seyrediyorsa, yanlış yapma ya da başaramama korkusu biz harekete geçmeden alıkoyabilir. Yardım etme biçimlerine ilişkin yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 15:

Kaynaktan gelen ileti herkes tara­fından aynı şekilde algılanmaz. Bireyler, yeni gelen iletiyi eski tecrübelerine göre değerlendirirler. Kişinin bir nesne ile geçmiş yaşantısı, bu kişinin o nesneye tutumunu oluşturur. Yukarıda verilen bilgiler aşağıdaki kuramlardan hangisi ile açıklanır?

Soru 16:

Özgeci davranışın temelinde daha çok toplumsal değerlerin olduğunu ileri süren kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Bir çeşit  sosyal etki ve güç deneyi olan Hapishane Deneyi aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 18:

"Trafikte onda on kusurun karşı tarafta olduğu bir kazaya karışan sürücü son derece kibar bir şekilde arabasından inerek diğer sürücünün yanına gitmiştir. Kazada haksız olan sürücü söylemleri ile karşı tarafı suçlayıcı hareketlerde bulunmaktadır. Bir noktaya kadar kibarlığını koruyan sürücü, bir süre kazada haksız olan sürücünün omzundan itekleme davranışında bulunmuştur." örnek olayda kazada suçu olmayan sürücünün yaşadığı saldırganlık davranışının ardından yatan belirleyici kriter ne olabilir?

Soru 19:

Kişilerin bize çekici gelmesinde bize yansıttıkları doğurganlık, gençlik, sağlıklılık izlenimlerinin önemli olduğunu savunan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Özgecilik (altruism) kelimesi ne anlama gelmektedir?