logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Psikoloji 1

Soru 1:

Nesne ve olay kategorileri hakkındaki genel bilgiyi temsil eden kurallar ya da özellikler setine ne ad verilir?

Soru 2:

Şemaların/Kategorilerin hiyerarşik olarak organize edilmesine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Başka insanların gerçek ya da hayali etkileri sonucunda kişinin davranışının değişmesi şeklinde açıklanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

I. Sosyal baskıya direnerek, sosyal baskının “yapma” dediği davranışı yapmak ya da “yap” dediği davranışı yapmamaktır. II. Tüm sosyal bağlamlarda genellikle psikolojik tepkisellikten dolayı sosyal etkiye karşı çıkmaktır. III. Kişinin sosyal etkiye direnmesinin sadece kendisinin o davranışı gerçekten yapmak istemesidir. Konformite-karşıtlığına ilişkin yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 5:

Otokinetik etki deneyi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Sosyal psikolojide tutum araştırmalarında, tutumların ölçülmesi ve tutuma ilişkin davranış gözleminin genellik/spesifiklik düzeylerinin karışıklığı, aşağıda verilen terimlerin hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 7:

''Grup Zihni'' neye denir?

Soru 8:

İnsanların toplumdaki spesifik rol konumlarına ilişkin sahip oldukları bilgi yapılarını içeren şema içerik alanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Milgram'ın deneyine göre aşağıdakilerden hangisi itaati etkileyen faktörlerden birisi değildir?

Soru 10:

I. Heider olayları neden ve sonuç şeklinde ilişkilendirmede benzerlik ve yakınlık kriterlerinin önemli olduğunu ileri sürmektedir II. Birbirine yakın ve benzer olan olay ya da durumların nedensel birim olarak algılanma olasılığı fazladır. III. Heider bir olayın ya da davranışın nedenini temel olarak iki grup faktörden birine yükleneceğini öngörmüştür: içsel faktörler ve dışsal faktörler. IV. İçsel faktörler ise kişi ile ilgili faktörlerin dışında kalan, bağlama ilişkin faktörlerdir. V. Dışsal faktörler davranışı yapan kişinin kişilik özellikleri, tutumu ve çabasını içerir. Heider’ın naif psikoloji adı verilen yaklaşımıyla ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri söylenebilir?

Soru 11:

Belirli sosyal durumlarla ilişkili olaylara ve eylemlere ait şemalara ne ad verilir?

Soru 12:

Sosyal dünya hakkındaki bilgiyi yorumlama, analiz etme, hatırlama ve kullanma biçimine ne ad verilir?

Soru 13:

Hannah Arendt'in, Nazi rejiminin nasıl olup da 6 milyon Avrupalı Yahudinin öldürülmesini sağlayabildiğini araştırdığı kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I. Şemalar; kişi şemaları, benlik şemaları, rol şemaları ve olay şemaları olarak 4 içeriğe ayrılmıştır. II. İçerikleri farklı da olsa tüm şemaların benzer işlevleri vardır. III. Hepsi yeni bilginin kodlanmasını (alıp yorumlamayı), bellekteki eski bilgiye ve hatırlanmayan bilgiye ilişkin çıkarımları etkiler. IV. Kişi şemaları, kendi hakkımızdaki bilişsel yapılardır. Şemalar ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri söylenebilir?

Soru 15:

I. Özel benlik-farkındalığı, kişinin davranışını gerçekleştirirken kişisel standartlarını dikkate almasını ifade eder. II. Kamusal benlik-farkındalığı, kişinin davranışını gerçekleştirirken normları (başkalarının değerlendirmelerini) dikkate almasını ifade eder. III. Tutumun erişilebilirliği, tutumun zihinsel temsiline ne kadar hızlı ve kolay erişilebildiğini ifade eder. Yukarıda verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 16:

I. Bireyci kültürlerdeki insanlar toplulukçu kültürlere göre kendi gruplarına uymaya daha fazla eğilimlidir. II. İçgrup kişinin kendini ait hissettiği/ait olduğu gruptur. III. Yüksek özel benlik-farkındalığı konformite düzeyini azaltır. IV. Konformite-karşıtlığı sosyal baskıya direnerek, sosyal baskının “yapma” dediği davranışı yapmak ya da “yap” dediği davranışı yapmamaktır. Yukarıdaki bilgilerden doğru olanlar aşağıdakilerden hangisinde eksiksiz verilmiştir?

Soru 17:

Bir kişinin bir tutum nesnesini hem sevmesi hem de sevmemesi, aşağıdaki tutumsal kavramlardan hangisi ile açıklanmaktadır?

Soru 18:

Bilgi-işleme modelinde, bilgi işleme sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru sıralanmıştır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi insanların davranışların ya da olayların nedenleri hakkında çıkarsamalar yapma sürecine verilen addır?

Soru 20:

Tutumların ölçülme ve davranışların gözlenme düzeyi arasındaki karşılıklılığına  ne ad verilir?