logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eğitim Psikolojisi

Soru 1:

Öğrenmenin, doğrudan gözlenemeyen algı, bellek, akıl yürütme gibi içsel süreçlerin davranışları etkilemesi sonucunda meydana geldiğini savunan öğrenme yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Zekâ tanımı konusundaki farklılıklar, zekâ konusundaki araştırmaların öncüleri kabul edilen uzmanların ve teorisyenlerin 1921 yılında Eğitim Psikolojisi Dergisi (Journal of Educational Psychology)’nde yapmış oldukları zekâ tanımlarında açıkça görülmektedir. Aşağıdakilerden hangisi zekayı "çevreye adapte olabilmeyi öğrenme yeteneği" olarak tanımlamaktadır?

Soru 3:

Düzenli aile görüşmeleri yapmak En etkili öğretim stratejilerini seçmek En etkili öğretim stratejilerini uygulamak Öğrenmeyi kolaylaştıran planlar tasarlamak Öğrenmeyi kolaylaştıran programlar hazırlamak Hangisi/hangileri sınıfta öğrenci başarısına etkileyen en önemli öğretmen rolleri arasında yer alır?

Soru 4:

Aşağıdaki davranışlardan hangisi öğrenme olarak kabul edilebilir?

Soru 5:

Öğrenme uyarıcı-tepki ilişkisine dayalıdır. Öğrenmede dışsal uyarıcılar önemlidir. Gözlenebilen davranışlar temele alınır. Yukarıda özellikleri sıralanan öğrenme kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Pavlov, yaptığı deneylerde köpeğin zil sesine salya tepkisi vermesini sağlamaya çalışmıştır. Bu amaçla köpeğe zil sesi ile birlikte et tozu vererek salya miktarını ölçmüştür. Deney, köpeğin et tozu olmadan yalnızca zil sesini duyduğunda salya tepkisi vermesiyle başarıya ulaşmıştır. Bu deneylerde koşullanma gerçekleştikten sonra zil sesi aşağıdaki hangi kavramla ifade edilmektedir?

Soru 7:

Bir ülkede 2018 yılında doğanların 1980 yılında doğanlara göre zeka puan ortalamalarının anlamlı derecede yüksek olması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

Soru 8:

İşbirliğine dayalı öğrenme yönteminde grupların oluşturulmasında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 9:

Öğrencinin biyolojik, psikolojik, sosyal ve kültürel tüm özelliklerinin dikkate alınarak öğretimin yapılması gerektiği aşağıdaki genel eğitim-öğretim ilkelerinden hangisi ile ilgilidir?

Soru 10:

"Kerem, Pavlov'un köpeklerle gerçekleştirdiği deneyi kendisi yapmaya çalışmıştır. Bunun için zil sesini verdikten iki dakika sonra köpeğinin önüne et tozunu koymuştur. Birçok kez tekrarladığı halde köpeğini zil sesine koşullayamamıştır." Kerem'in deneyinde aşağıdaki hangi koşullanma ilkesine uygun hareket edilmemiştir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi kişilik gelişimine ilişkin olarak psikoseksüel ve psikososyal gelişim kuramları arasındaki farklardan biri değildir ?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi fizyolojik ihtiyaçlarda rahat olmayı etkileyen faktörlerden biridir?

Soru 13:

Zeka gelişiminde genetik ve çevre etkileşimi altında ele alınan katlayıcı etki ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi 3-5 kişilik küçük gruplar halinde öğrencilerin toplandığı ve etkileşimde bulunduğu yapılandırmacı öğrenme uygulamasıdır?

Soru 15:

Öğretmenin sınıfta olan olayları fark ederek gerekli müdahaleleri hemen gerçekleştirmesi sınıf yönetiminin hangi yapısal özelliği için söylenebilir?

Soru 16:

Sınıf yönetiminin inceleme alanlarını sıralarsak aşağıdakilerden hangisi listede yer almamalıdır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Gestalt Öğrenme Kuramı’nın önde gelen isimlerinden biri değildir?

Soru 18:

Çocukların çizgi film kahramanları gibi davranmaları durumunu hangi öğrenme yaklaşımı ile daha iyi açıklayabiliriz?

Soru 19:

İnsan davranışında doğumundan ölümüne kadar tüm yaşamı boyunca gözlenen biyolojik ve psikolojik değişikleri konu edinen psikolojinin alt alanı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Klasik Koşullanmanın özelliklerinden değildir?