logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Eğitim Psikolojisi

Soru 1:

Araştırmacı tarafından olaylar ya da değişkenler arasında var olduğu öngörülen ilişkiye yönelik yargıya ne ad verilir?

Soru 2:

Geleneksel tarımsal uğraşıların yaygın olduğu ve mevsimsel emek göçü görülen bölgeler ile diğer bölgeler arasında zekanın anlamlı derecede daha düşük puanlar göstermesinin nedeni aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 3:

Eğitim psikolojisi açısından öğrenmenin gerçekleşebilmesi, aşağıdaki şıklardan  hangisinde bulunan iki olguya bağlıdır?

Soru 4:

Gelişim açısından düşünüldüğünde, hangisi kız çocuklarının yaşıtları erkek çocuklardan önce geliştirdiği becerilerden biridir?

Soru 5:

Gelişim Psikolojisi üzerinde yapılan aşağıdaki yorumlardan hangisi, gelişim psikolojisinin çalışma alanı ve içeriğinin dışında bir ifadedir?

Soru 6:

Sıradışılıkları yüzünden sınıftan dışlanan bir öğrencinin hangi zekaya sahip olduğu düşünülebilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Thorndike’e göre psikolojinin eğitime katkı sağladığı yönlerdendir? I- Amaçlar II- Materyaller III- Değerlendirme IV- Yöntem V- Araçlar

Soru 8:

"Bireylerin amaçlı bir biçimde davranabilmelerini, mantıksal düşünebilmelerini ve çevreyle etkili bir biçimde iletişim kurabilmelerini etkileyen genel bir kapasitedir." tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 9:

Sistematik bir yöntem kullanılarak, belli bir müdahalenin kontrol altına alınmış koşullarda belli bir sorunun çözümünde ne derece etkili olacağını görmek için yapılan araştırma türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıda seçeneklerde eğitim psikolojisiyle ilgili verilen bilgilerin hangisi doğrudur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi üç katmanlı zeka kuramında adı geçen zeka türlerinden değildir?

Soru 12:

Kişilik sözcüğünün kökeni hangi dilden gelmektedir?

Soru 13:

''Bireylerin davranışlarının kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı ve istendik davranış değiştirme sürecine ‘________________’ denilmektedir.'' Verilen tanımdaki boşluğa gelmesi gereken bilim dalı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

Vücut bölümlerinin ya da organların belli bir yaşta kendinden beklenen davranışları yapabilecek yeterliğe ulaşmasına ne denir?

Soru 15:

Sınıf ortamında eğitim-öğretim etkinlikleri yürütmeye başlayan bir öğretmenin, öğrenciler arasındaki bireysel farklıları, bireysel farklılıkların uzlaştırılmaya çalışıldığı grup süreçlerini ve insan davranışlarını etkili bir şekilde araştıran bilim dalı aşağıda verilen seçeneklerin hangisinde yer almaktadır?

Soru 16:

Çoklu zeka kuramının kurucusu bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Geçerli ve güvenilir bilgiye ulaşmak için psikoloji biliminde de diğer bilimlerde olduğu gibi bilimsel yöntemlerden faydalanılmaktadır. Bu bilimsel yöntemler aracılığıyla, psikoloji biliminin temel amaçlarına ulaşması mümkün olmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi psikoloji biliminin temel amaçları arasında yer almaz?

Soru 18:

Zekânın kalıtımla taşınan biyolojik bileşenini akıcı zekâ, yaşamla oluşan bileşenini ise kristalize zekâ olarak adlandıran kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Yapmış olduğu araştırmalar neticesinde, zekânın kalıtımla taşınan biyolojik bileşenini akıcı zekâ olarak, yaşamla oluşan bileşenini ise kristalize zekâ olarak adlandıran araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Bir davranış için olgunlaşmış vücut kasları ya da organlar, başka bir davranış için henüz olgunlaşmamış olabilirler. Bu ifadeye en uygun örnek hangi seçenekte verilmiştir?