logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kültür Tarihi

Soru 1:

Aşağıdaki film yönetmen eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Erken ortaçağ kültürünü belirleyen ve çok-parçalılığı düzenleyerek homojen hale getiren en önemli faktör hangisidir?

Soru 3:

Avrupa'da görülen modernleşmenin de etkisiyle III. Selim, Osmanlı Devletinde aşağıdaki değişikliklerden hangilerini yapmıştır?I. Nizamı Cedid adında yeni bir ordu kurmuştur.II. Yeniçeriliği kaldırmıştır.III. İstanbul'da Selimiye Kışlasını kurmuştur.IV. Mühendishane-i Berr-i Hümayun'u kurmuştur.V. Asakir-i Mansure-i Muhammediye'yi kurmuştur.

Soru 4:

Aşağıdaki düşünce ekollerinden hangisi 20. yüzyılda ortaya çıkmıştır?

Soru 5:

Ulusların Zenginliği (1776) adlı çok önemli eseri ekonominin ve ekonomi politiğin bir disiplin olarak ortaya çıkmasını ve sistematikleşmesini sağlayan filozof ve iktisat kuramcısı kimdir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi, şiirlerinde Aruz veznini Türkçeye uyarlamasıyla ve kurduğu ünlü Dergâh Dergisi’yle bilinen, şair, siyasetçi ve diplomattır?

Soru 7:

"Olayların iç içe geçtiği, ilgisizmiş gibi görünen birçok şeyin birbirini etkilediği ve birbiriyle ilişkili hale geldiği, birbirini etkileyen ve birbirinden bağımsız düşünülmeyecek zincirleme bir dizi karmaşık süreci içeren kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi 60’lı yıllardan sonra beden sanatı, happening, aksiyon, gösteri sanatı olarak ortaya çıkan ancak bugün performans adı altında değerlendirilen, çoğu zaman izleyici önünde gerçekleşen sanat türünü gerçekleştiren sanatçılardan biri değildir?

Soru 9:

1957’de Cumhuriyet rejimine geçen tek Kuzey Afrika İslam ülkesi hangisidir?

Soru 10:

I. Sanat eseri, sanatçının ustalık ve deneyimini yansıtmak zorunda değildir; onun elinden çıkma zorunluluğu yokturII. Sanat eseri estetik olmak zorunda değildirIII. Hazır nesne sanata dahil olamazYukarıdakilerden hangileri 1960 sonrası “güzel olan nedir, sanat yapıtı nedir, gerçek nedir?” sorularıyla birlikte değişen sanat için söylenebilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Fatih Sultan Mehmet tarafından Bizans'a Venediklilerden gelebilecek yardımı önlemek amacıyla inşa edilmiştir?

Soru 12:

18. yy'da Fransa'nın genel durumuyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşme süreçleriyle ilgili doğru bir ifade değildir?

Soru 14:

Sinematograf sözcüğünden türeyen sinema hangi ülkede doğmuştur?

Soru 15:

Selçuklu dönemi düşünsel felsefesini belirleyen tasavvufun öne çıkan isimleri aşağıdakilerden hangisidir?I. Yunus EmreII. Hacı Bektaş-ı VeliIII. GazaliIV. İbn RuşdV. İbn Batuta

Soru 16:

Evliya Çelebi'nin "Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış yüksek kule. Sathı mesehası iki yüz adımdır" olarak tanımladığı yer aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

18. yüzyıl Avrupası'nda sanat ve kültür alanında öne çıkan dil hangisidir?

Soru 18:

Modernleşmeyle beraber gelişen pozitivist düşünceyi Osmanlı dünyasına  aktarabilmek için Münif Paşa, Avrupa Aydınlanmasını oluşturan Voltaire gibi yazarlardan çeviriler yaptı. Bu çeviriler Osmanlı aydınları arasında etkili oldu.Namık Kemal, Ali Suavi ve arkadaşlarının Hürriyet fikirleri 1866'da .............................. kurulmasına da öncülük etti. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 19:

16. yüzyılda İstanbul’daki esnafı, İstanbulluların olduğu ve Murat’ın şehzadelerinin sünnet düğünü törenlerini anlatan resimli elyazmasının adı nedir?

Soru 20:

El yazması kitaplara minyatürler yapan, onları tezhiple bezeyen, ayrıca yapıların duvar nakışlarını yapan kişilere ne ad verilir?