logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kültür Tarihi

Soru 1:

Halifelik hangi hükümdar zamanında  Osmanlı Devletine geçmiştir?

Soru 2:

İlk kez felsefi düşünceyi belli ilkelere dayandıran ve mantık biliminin öncülüğünü yapan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Osmanlı İmparatorluğu’nun var olduğu dönemlerin çoğunluğu hangi döneme aitdir?

Soru 4:

Eğitim reformları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 5:

"Rönesans döneminde Venedik’te yaşamış İtalyan bir ressamdır. 1478 yılında Venedik Cumhuriyeti tarafından Fatih Sultan Mehmet’in portresini yapmak üzere İstanbul’a gönderilmiştir. " Bu ressam kimdir?

Soru 6:

Aşağıdaki kentlerden hangisi ikinci dünya savaşı sırasında bombalanmamıştır ?

Soru 7:

Osmanlı devletinde misafirhanelere verilen ad nedir?

Soru 8:

Selçuklu eserlerinde farklı bölgelerde aynı geometrik şekillerin olmasının nedeni nedir?

Soru 9:

I. Denizaşırı taşımacılıkta ilk sıradadır. II. Sömürgeciliğe hızlı başlamıştır. III. Güçlü bir sermaye birikimine sahiptir. Yukarıda verlen ifadelerde sözü edilen ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Savaş sanatında süvari (atlı) ve at arabası kullanımını ilk kez dünya kültürüne kazandıran halk aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Selçuklu Camisini, diğer İslâm ülkelerindeki uygulamalardan ayıran en büyük özellik hangisidir?

Soru 12:

Osmanlı döneminde, Modernleşmenin en önemli yanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

"Girit Adası kültürü diyebileceğimiz uygarlık, M.Ö. 2000-M.Ö. 1400 yıllarında Ege Denizinde önemli bir rol oynamıştır. Uygarlığın adı aynı zamanda krallara verilen genel addır. Merkezi bir avlu etrafında gelişen saray yapıları bir anlamda kent gibi yerleşimlerdir. Etrafları surlarla çevrilmediği için halkının barışçı ve ticaretle uğraşan bir halk olduğu kolayca tahmin edilebilmektedir. Knossos, Phaisthos, Mallia, Gurnia en tanınmış saraylardır." Yukarıdaki paragrafta anlatılan Batı uygarlığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi paleolitik (taş devri) dönemdeki ilk insanlarla ilgi doğru bir bilgidir?

Soru 15:

Sanayileşme, bireyle toplum arasında yeni ilişkiler yarattığından aynı zamanda bilimsel düşünce için yeni bir model oluşturdu. Sosyolojinin doğuş nedenini pozitivizmin geliştiği bu dönemde, bu modelin incelenmesinde görmek gerekir. Aşağıdakilerden hangisinde Sosyoloji biliminin kurucuları bir arada verilmiştir?

Soru 16:

Avrupa ve Amerika’da teknoloji, bilim, demokrasi, ulus devletler ve kapitalist üretim sisteminin ortaya çıkması sürecine ne ad verilir?

Soru 17:

Osman Gazi, Orhan Gazi ve I.Murat dönemlerinde Bizans’dan hızlı bir toprak alımı ve beyliğin sınırlarını genişletme söz konusudur.15. yüzyıl ortasına, İstanbul’un alınmasına kadar devam eden bir oluşum ve karışım olan dönem Osmanlı'nın hangi dönemi olarak adlandırılmaktadır?

Soru 18:

Ahşap gemilerin çeşitli kısımlarında, incelikle işlenmiş, karmaşık hayvan tasvirleri yapan millet hangisidir?

Soru 19:

"Küçük bir papağanın onbeş altına satıldığını gören Nasreddin Hoca, bir koşuda evine gidip kümesteki hindisini tutmuş. Apar topar pazara götürüp başlamış bağırmaya :- Satılık hindii.... Satılık hindii.... Yirmi altına satılık hindi !Şaşırmış pazardakiler.- Yahu hocam demişler. Bir hindinin yirmi altın ettiği nerde görülmüş.- Ne olmuş diye çıkışmış Hoca. Demin bir kuşu onbeş altına sattılar.- Ama o papağandı demişler. Tıpkı insan gibi konuşuyor o.- Olsun demiş Nasreddin Hoca. O konuşuyorsa bu da düşünür !"Yukarıda anlatılan Nasreddin Hoca fıkrası, keskin zekası, özgün söylemleriyle aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 20:

18. yy Avrupa'sında kent merkezinde yaşayan güç ve iktidar sahibi kesimler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?