logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Dil Felsefesi

Soru 1:

Russell özel adları mantıksal ve olağan özel adlar olarak iki türe ayırmıştır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi olağan özel ada örnektir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi belirli betimlemeye örnek olarak verilebilir?

Soru 3:

Tanışık olduğumuz duyu verileri ve tümelleri kullanarak zihnimiz dışında kalan dış dünyanın nesneleri hakkında bilgi sahibi olmak aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 4:

Kripke'nin Doğrudan Gönderim Kuramı'nın diğer felsefeciler tarafından geliştirilmesiyle oluşturulan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Gerçekte bir betimlemenin ifadesi olan özel ad hangi kavramla belirtilmektedir?

Soru 6:

Aşağıdaki yöntemlerden hangisi on dokuzuncu yüzyılın sonlarında gelişip yirminci yüzyıla damgasını vurmuş olan ve felsefe tarihinde “dile dönüş” adıyla anılan dönemin en belirgin özelliği  olarak felsefe sorunlarının tartışılmasında merkezi bir konuma gelmiştir?

Soru 7:

Anlamlı bir sorunun ancak dilsel bir çerçeve içerisinde sorulabileceğine; dilin dışına çıkmayı deneyip diller üstü bir soru sormaya kalkıştığımızda “metafizik” denilen ve gerçekte anlamsız olan bir soru sorduğumuzu savunan düşünür kimdir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi, tümcenin biçimini araştıran dil felsefesi alanıdır?

Soru 9:

Wittgenstein’ın düşüncesine göre hangi iki kavram birbiriyle çelişir?

Soru 10:

Genç baba, kollarına ilk kez aldığı kızına bakarak "bunun adı Sezen olsun" demiştir. Bu durumda, örnekteki adlandırma töreni hangi yolla yapılmıştır?

Soru 11:

Söz vermek, özür dilemek gibi dil kullanılarak yapılan işlere Austin ne ad verir?

Soru 12:

Russell' a göre şıklardan hangisi ekşi tümelidir?

Soru 13:

Soru tümcelerinin semantik çözümlemesinin ve soru ile yanıt arasındaki mantıksal ilişkilerin ele alındığı mantık alanı aşağıdakileren hangisidir?

Soru 14:

Doğru olduğunu bildiğiniz bir önermeyi ele alıp “Olaylar farklı gelişseydi doğru olan bu önerme yanlış olabilir miydi?"  sorusuna yanıtınız “evet” ise bu nasıl bir doğru olduğunu gösterir?

Soru 15:

Çoğu geleneksel felsefe probleminin dilin yanlış kullanımından kaynaklandığını savunan bazı filozoflar, ...................  felsefenin en temel yöntemi olarak görürler. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 16:

Bir şeyi dil ve kavramlar kullanmadan bilebiliyorsak, Russell'a göre bu bilgi nasıl oluşmuştur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi insanın bilmediğinin farkında olma ile dil kullanma özelliklerinin arasındaki bağla doğrudan ilgili değildir?

Soru 18:

Frege'ye göre aritmetiğin temeli nedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi olumsal (zorunlu olmayan) önermeye örnek gösterilebilir?

Soru 20:

Günümüz dil felsefesinde hangi kavram “semantik” ve “sentaktik” olarak ikiye ayrılmıştır?