"John Austin sözcükleri kullanımlarına göre iki ayrı grupta değerlendirmiştir: Edimseller ve Saptayıcılar. Saptayıcı sözcüklerde bilgi aktarmak, gerçeği açıklamak, betimlemek ya da saptamak gibi bir işlev varken; edimsel sözcükler çoğunlukla bir edimin geröekleşmesi üzerinedir." Buna göre, aşağıdakilerden hangisi edimsel kullanıma örnek olarak gösterilebilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Özür dilerim
"Russell algı yoluyla dış dünya nesnelerinin kendileriyle değil zihnimizde bıraktıkları izler yoluyla doğrudan tanışık oluruz." demiştir. Russell bu izlere ne ad vermiştir?
Doğru Cevap: B) Duyu verileri
I- Duyu verileri II- Değişkenler III- Tümeller Russell’a göre yukarıdakilerden hangisi veya hangileri bir dili anlayabilmemiz bilebilmemiz için gerekli olan şeylerdir?
Doğru Cevap: E) I ve III
Rudolf Carnap'a göre diller üstü bir biçimde sorulmuş sorular ........... Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap: D) anlamsızdır.
Aşağıdakilerden hangisi tanışıklık yoluyla bilebileceğimiz tümellerdendir?
Doğru Cevap: C) Kardeşimiz
Aşağıdakilerden hangisi semantik açıdan çok-anlamlı bir tümcedir? I- Herkesin sevdiği bir renk vardır. II- Fransa’nın şu andaki kralı keldir. III- Kaymak bazen insana zarar verebilir.
Doğru Cevap: C) III
Aşağıdaki kuramlardan hangisi öncelikle özel ad ve zamir gibi basit tekil terimlerin semantik çözümlemesine yönelik ortaya çıkmıştır?
Doğru Cevap: B) Doğrudan Gönderim Kuramı
"Diyelim ki Orhan Veli küçükken babasının iş durumundan dolayı İstanbul’dan başka bir şehre taşınıyor ve hayatının geri kalan kısmını burada geçiriyor. Diyelim ki yine şair oluyor, hatta Garip Akımının öncülüğünü yapıyor, ancak “İstanbul’u Dinliyorum” adlı şiiri yazmıyor. Bu durumda “İstanbul’u Dinliyorum’u yazan şair” terimi Orhan Veli’yi betimlemiyor, ona gönderme yapmıyor olacaktı." diyen “Orhan Veli” ile “İstanbul’u Dinliyorum’u yazan şair” tekil betimlemesine karşı çıkan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Kripke
Nedenselci Gönderim Kuramına göre bir özel ad kullanarak bir kişiye ya da bir nesneye gönderme yapmamız için o kişi ya da nesneyi ________ gerekmez. Cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?
Doğru Cevap: E) betimlememiz
Wittgenstein'a göre doğru bir önerme nedir?
Doğru Cevap: C) betimleme
Hangi fonksiyonlar nesnelere özellik yüklememizi sağlarlar?
Doğru Cevap: E) Tek değişkenli önermesel
Aşağıdakilerden hangisine yönelik Frege’nin görüşünü Russell da aynen kabul eder?
Doğru Cevap: E) özel adlara
Aşağıdaki kuramlardan hangisine göre bir özel ad kullanarak bir kişiye ya da bir nesneye gönderme yapılması için o kişi ya da nesneyi betimlemek gerekmez?
Doğru Cevap: E) Nedenselci Gönderim Kuramı
Bir önermeyi anlayabilmemiz için, o önermenin her parçası ile doğrudan______________ olmamız gerekir. Cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?
Doğru Cevap: A) tanışık
Bir önermeyi anlayabilmemiz için, o önermenin___________ ile doğrudan tanışık olmamız gerekir. Cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?
Doğru Cevap: E) her parçası
Russell’a göre aşağıdakilerden hangileri olağan özel addır? I- Ayşe II- Ankara III- Beyaz IV- Boşluk V- Neptün
Doğru Cevap: B) I, II, V
"Basit özne yüklem biçimindeki bir tümcenin çözümlemesi, matematik dilinde her neyse, doğal dilde de aynıdır." görüşü aşağıdakilerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: C) Gottlob Frege
Wittgenstein ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?
Doğru Cevap: C) Tractatus dönemindeki savunduğu gerçekçi dil kuramı anlayışını Felsefi Sorgulamalar (Philosophical Investigations) adlı eserinde de sürdürür.
Hangisi Wittgenstein’ın dil oyunu kavramına bir örnek değildir?
Doğru Cevap: A) Dilin evrim geçirmesi
Kripke’ye göre bir özel ad bir dile aşağıdakilerden hangisi ile sunulur?
Doğru Cevap: A) adlandırma töreni