logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Estetik ve Sanat Felsefesi

Soru 1:

Hiçbir romantik düşünür sanatın felsefedeki yeri konusunda aşağıdaki şıklarda belirtilen hangi filozof kadar açık ve kesin bir ifadede bulunmamıştır ?

Soru 2:

"Diğer Orta Çağ düşünürlerinde olduğu gibi, ...........'a göre de güzellik ile iyilik aransında doğrudn ilişki, hatta özdeşlik vardır. Güzel, varlığın öz niteliğidir; ancak o birlik, doğruluk veya iyilik nitelikleriyle birlikte ortaya çıkar. Aralarındaki fark, iyiliğin arzulama yetisiyle ilişkili olmasına karşın, güzelliğin bilme yetisiyle ilgili olmasıdır. .........'a göre, bir nesne iyiyse güzeldir." cümlesindeki boşluklara aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 3:

Hangi düşünüre göre "sanatsal güzellik her zaman doğal güzellikten üstündür, çünkü, sanatsal güzel tinden doğmuş bir güzelliktir"?

Soru 4:

Güzelin özsel veya metafiziksel olarak belirlenmesi Platon’un olgunluk döneminde yazdığı hangi eserinde yer alır?

Soru 5:

Aesthetica adlı yapıtıyla, estetiği bir bilim gibi ele almış ilk felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Sanatı devletin varlığı ve geleceği açısından da ele alarak yurttaşlar arasında gevşekliğe, duygusallığa ve tanrılara saygısızlığa yol açan bazı sanatların yasaklanmasını savunan düşünür kimdir?

Soru 7:

Aristoteles’in, Platon’un Devlet adlı eserinde ortaya koyduğu şiir eleştirisine bir karşı cevap içeren eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

17.ve 18. Yüzyıl estetik incelemelerinde estetik bilgi veya yargının içsel ve öznel temeline karşın nesnel veya genelleştirilebilir bir yönünün olup olmadığı sorunu birçok düşünür tarafından başlıca sorun olarak görülmüş ve incelenmiştir. Aşağıdaki düşünürlerden hangisi bu sorunu başlıca sorunlardan birisi olarak görmemiştir?

Soru 9:

Merleau-Ponty’nin dünyayı görmeyi yeniden öğrenmenin, şeylerin kendilerine, özlerine varmanın yöntemi olarak tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Salt Aklın Eleştirisi (1781), Pratik Aklın Eleştirisi (1788) ve Yargı Gücünün Eleştirisi (1790) adlı yapıtların yazarı 1724-1804 yılları arasında yaşamış Alman düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Kant’ın güzel ve yüce kavramları arasında belirlediği ayrımlardan birisi değildir?

Soru 12:

Schiller'in güzel anlayışı hangi kavram üzerine kuruludur?

Soru 13:

Sokrates’in görüşlerini kaleme alarak sonraki dönemlere aktarılmasını sağlamış düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Orta Çağ islam estetiğinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 15:

Kant'a göre zaman ve mekan içerisinde algıladığımız nesnelere ilişkin yargılarımızı aklın hangi kategorileri araçılığıyla ortaya koyarız?

Soru 16:

Yazıları öğrencisi Porphyry tarafından Dokuzluklar adlı eserinde toplanmış, Çalışmalarında mistik öğeler hâkim olan, Platon’un en sıkı takipçilerinden olup Yeni-Platonculuğun kurucusudur sayılan düşünür Kimdir?

Soru 17:

“Zorunlu Varlık Sırf Güzellik ve parlaklık sahibidir. O her şeyin güzelliğinin ve her şeyin hoşluğunun ilkesidir” ifadesi hangi İslam filozofuna aittir?

Soru 18:

I) Genellik II) Özgünlük III) Bireylik Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Lukacs’ın savunduğu sosyal gerçeklik yaklaşımına göre varlık kategorisinde yer alır?

Soru 19:

Hangi filozofun felsefi gelişiminde, özellikle ahlak kuramında, Hutcheson’un etkisi derindir ?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Büyük Hippias diyalogunun estetik tarihi açısından önemini ortaya koymuştur?