logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Estetik ve Sanat Felsefesi

Soru 1:

Duygucu görüşün en önemli temsilcisi on dokuzuncu yüzyıl Rus yazar ve düşünürlerinden olan kişi aşağıdaki hangi şıkta belirtilmiştir ?

Soru 2:

Birbirine hepsinde ortak olan tek bir özellikle değil örtüşen benzerlikler dizisiyle bağlanabilen şeyler için kullanılan kavram hangisidir?

Soru 3:

Estetik alan içerisine “çirkinlik” kavramını dahil etmiş, Hegel’in öğrencisi düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Sanat epistemolojisi bağlamında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 5:

Duyular aracılığıyla algılama, bellek işlevleri, akıl yürütme ve bilgilenme işlevlerini kapsayan üst düzey zihinsellik sürecine karşılık gelen sıfat hangisidir?

Soru 6:

I- Estetik deneyim için biçimsel özellikler tek başına yeterli olmaz, içerik son derece önemlidir. II-İçeriğe dikkat etmek, ilgili nesneyle araya mesafe koymamaktır. III- Bir kişinin estetik deneyim yaşaması dikkatinin ilgili nesnenin biçimsel özelliklerine yönelmesini gerektirir. Yukarıdaki seçeneklerden hangisi ya da hangileri, estetik deneyim konusunda yaygın iki görüşten biri olan bağlamcılıkla ilgili görüşlerdir?

Soru 7:

Güzeli şeytani bir şey, şeytan tarafından tohumları atılmış dünyevi arzuların gizli bir kandırmacası, başka bir deyişle şeytanın bir oyunu olarak nitelendirmiş olan felsefeci kimdir?

Soru 8:

Sanat kuramı, sanat tarihi bilinci, sanatçının niyeti, sanat yapıtları mirası gibi bağlamlara ve sanat eleştirmenleri, küratörler, organizatörler gibi geniş bir çevreyi tanımlayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Hangi felsefeciye göre takındığımız estetik tutum sonucu estetik bir yargıda bulunurken nesnenin varoluşuyla ilgilenmeyiz yalnızca görünüşüyle ilgileniriz ?

Soru 10:

Sanatın etik değerlendirmesinin doğurduğu, ahlaki kategorilerin sanata uygulanmasının uygunsuz olduğu; sanat eserlerinin yalnızca estetik ölçütlere göre değerlendirilmesi gerektiği görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

"............. sanat yapıtlarıyla ilgili ahlaki tartışma ve değerlendirmelerin hiçbir zaman uygun olmadığını savunurlarken, ............... yalnızca sanat yapıtlarının estetik boyutunun özerk olduğunu iddia ederler." cümlesindeki boşluklara sırasıyla aşağıdaki terimlerden hangileri gelmelidir?

Soru 12:

Estetik alanındaki görüşlerini özellikle tragedya kavaramı üzerinden izah etmeye çalışmış filozof kimdir?

Soru 13:

"Estetik bir tutumla estetik deneyim yaşayan, estetik nesneleri değerlendiren, yorumlayan, eleştiren kişi"ye ne ad verilir?

Soru 14:

İzleyicinin sanat yapıtıyla yaşadığı ilişki nasıl adlandırılır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Morris Weitz’in sanatın yanlış anlaşılmasıyla ilgili olarak yaptığı bir saptamadır?

Soru 16:

İşlevselci görüşü savunanlara göre bir eser hangi durumda sanat eseri sayılır?

Soru 17:

Bir şeyi sanat eseri yapan o şeyin nasıl göründüğü, duyulduğu vs. ya da hangi malzemeden yapıldığı gibi içsel özellikleri değil, bu şeyin bir kurumla nasıl ilintili olduğu şeklinde açıklanan ve 'kurumsal sanat kuramı' olarak bilinen anlayışı ilk ortaya atan felsefeci kimdir?

Soru 18:

Sanatı; dilek ve arzuların cisimleşmesi, sanatın kamusallığını ortaya koyan dil ve hayal gücüyle dili birleştiren uyum olarak tanımlayan görüş aşağıdaki sanat kuramlarından hangisiyle ilişkilidir?

Soru 19:

Sibley’e göre kaç tür estetik yargı vardır ?

Soru 20:

Algı, duyum anlamına gelen Eski Yunanca kelime aşağıdakilerden hangisidir?