logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Estetik ve Sanat Felsefesi

Soru 1:

Lev Nikolayeviç Tolstoy'un estetik üzerine görüşlerini ortaya koyduğu eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Kant'ın, Salt Aklın Eleştirisi isimli eserinde güzelliği ele alarak incelediği dört kategoriden birisi değildir?

Soru 3:

Sanatı zanaat temelli gördüğünü "Sanat yapılması gereken şeye ilişkin doğru bilgidir" ve "Sanat, yapılacak şeylere ilişkin yapma ve düşünme ilkesidir" şeklinde iki ünlü cümlesiyle ifade eden filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Posner’ın roman okumanın ahlaki ya da politik sonuçlarının olabileceğini inkâr edip hangi örnekleri göstermez ?

Soru 5:

Kant, felsefi estetiğin temel eserlerinden biri olan Yargı Gücünün Elefltirisi’nde estetik yargıda genel geçer ve apriori ilkelerin olup olmadığını araştırır. Aşağıdakilerden hangisi onun apriori kabul ettiği ilkelerden birisidir?

Soru 6:

Merleau-Ponty'e göre resim sanatı neyi ortaya koyar, ne ile ilgilidir?

Soru 7:

Fichte, Shelling ve Hegel’in ortak yönleri nedir?

Soru 8:

Yeni Platonculuğun kurucusu hangi düşünürdür?

Soru 9:

John Dewey “Parthenon’u anlamak için dönemin Atina’sına, yurttaşların yaşamlarına ve yurttaşlık değerlerine bakmak gerekir” cümlesiyle sanat görüşünü hangi temel kavrama dayandırdığı anlaşılmaktadır?

Soru 10:

“Bir Orta Çağ mimari eserine bakan kişi sadece kilise, katedral veya cami binası görmez. Onun arkasındaki değerleri de görür.” diye düşünen bir sanat yorumcusu hangi bakış açısından hareket etmektedir?

Soru 11:

"Otorite veya önyargı kötü bir şaire veya hatibe geçici bir itibar sağlayabilir, fakat bu şöhret hiçbir zaman kalıcı ve genel olmaz" sözüyle estetik yargının zamanların, modaların ve belirli toplulukların beğenisinden öte bir kavram olduğunu iddia eden kuramcı kimdir?

Soru 12:

Kullandığı teknikle yaptığı resimler sonradan hareket resmi adını alan sanatçı kimdir?

Soru 13:

"....'e göre üç tür estetik yargı vardır: Karşılaştırmalı yargılar, mutlak yargılar ve estetik deneyim yargıları" ifadesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 14:

Croce “estetik çalışan birinin aslında dil üstüne çalıştığı” fikrini hangi temelde savunur?

Soru 15:

Platon Büyük Hippias diyaloğunda güzel kavramı ile ilgili olarak neyi araştırmaya yönelmiştir?

Soru 16:

Aşağıdaki isimlerden hangisi Orta Çağ İslam estetiğine katkıda bulunmuş İslam filozofları arasında sayılamaz ?

Soru 17:

Aşağıdaki düşünürlerden hangileri güzele yönelmeyi insan doğasında var olan bir eğilim olarak görür?

Soru 18:

Sanatçı tarafından yaratılan/üretilen sanat eserinin izleyicisinde meydana getirdiği duyuşsal etkilenmeyi ifade eden kavram hangisidir?

Soru 19:

Bir sanatçı bilgisini edinmeden herhangi bir şeyi taklit edebilmektedir. Benzer şekilde bir şair de erdemler hakkında bilgi sahibi olmaksızın güzellik hakkında ya da cesaret hakkında yazabilir. Kendisi hiçbir şekilde erdemli olmayan bir sanatçı erdemlere övgü yağdıran, ahlaklı olmanın ne kadar önemli olduğunu anlatan şiirler yazabilir. Bu mümkündür çünkü sanatçılar yalnızca görüntülerle yetinebilen, görüntülerden yola çıkarak etkinlikte bulunan kişilerdir. Gerçeği yansıtmadıkları için de “öğrettikleri” şeyler yanlış şeyler olmaktadır. Epistemolojik bağlam içerisinden söyleyecek olursak sanatçılar ne ile ilgilenirler ?