logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Estetik ve Sanat Felsefesi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi bilişsel uyarımı sağladığı düşünülen kişinin bilinçli yaşamını harekete geçiren etkinliklerden birisi değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi bir sanat etkinliğinin başlangıç noktası olabilir?

Soru 3:

Bir sanat yapıtının ontolojik statüsünün doğadaki herhangi bir varlıktan farksız olduğunu savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Nesneye yalnızca bir seyir nesnesi olarak yaklaşan izleyicinin tutumu nasıl tanımlanır?

Soru 5:

Estetiğin güzellik fenomenini incelediğini düşünen ve estetiğe 'güzel sanat felsefesi' anlamına gelen 'kalliologie' adını veren filozof kimdir?

Soru 6:

Güzelin ne olduğu ile ilgili felsefi problem 21. yüzyılda genel olarak nasıl ele alınmıştır?

Soru 7:

I. Arthur Danto II. George Dickie III. Jerrold Levinson IV. Paul Ziff Yukarıdaki felsefecilerin hangisi ya da hangileri, sanatın özünün bağıntısal olduğunu savunmuşlardır?

Soru 8:

'Niteliksel derece özelliği' kavramı için aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?

Soru 9:

Sonradan sinemaya da uyarlanan Anthony Burgess’in yazdığı hangi romanla ilgili olarak yazar şu sözleri söylemiştir?: “Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yöntemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine hâline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum.”

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangileri Antik Yunan dönemi temsil eden  “güzellik” kavramına ilişkin düşüncelerdendir? “Güzel” kavramı ile “iyi” kavramının bir tutulması Güzelin belli bir büyüklükle, orantıyla ilgili olduğu ve matematiksel olarak belirlenebileceği görüşü Güzel olan her şeyin hep belirli bir açıdan, belirli bir zamanda güzel ya da bir başka şeyle karşılaştırıldığında güzel olduğu düşüncesi Güzelliğin uyum olarak ele alınması Güzel kavramının öznel mi nesnel mi olduğuna ilişkin kavramsal çözümlemelerin ele alınması

Soru 11:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi estetik deneyim konusundaki yaygın görüşlerden biri olan 'biçimcilik' görüşünü yansıtmaz?

Soru 12:

Sanatın bilgiyle olan ilişkisinde aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 13:

Tip-örnek kuramının, aşağıdaki görüşlerden hangisi ile ilişkili olduğunu söyleyebiliriz?

Soru 14:

"Sanat belirli bir amaca hizmet etmektedir" görüşünü savunanlar hangi düşünce anlayışı içinde sanatı değerlendirmektedirler?

Soru 15:

“Estetik Özellikler” tartışmasını çağımızda başlatan düşünür kim olmuştur?

Soru 16:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi Antik Yunan’daki güzellikle ilgili yaygın anlayışın kökeninin de dayandığı Pythagoras’un “güzel” anlayışına uygundur?

Soru 17:

Dabney Townsend’e göre üç tür estetik yargı aşağıdakilerden hangileridir? Karşılaştırmalı yargılar Mutlak yargılar Estetik bir terim kullanan estetik yargılar. Estetik bir terim kullanmayan estetik yargılar Değer biçen estetik yargılar Estetik deneyim yargıları

Soru 18:

belli bir mekanı kurgulamaya; anlam ve algı düzleminde birbirleri ve içinde bulundukları mekanla ilişkili nesnelerin bir arada sergilenmesine dayanan sanat tarzı hangisidir?

Soru 19:

“Tragedyanın ödevi, uyandırdığı acıma ve korku duygularıyla ruhu tutkulardan temizlemektir. Buna göre izleyici oyunu seyrederken kahramanla özdeşleşir ve onun içine düştüğü ruhsal çatışmaları bizzat yaşar. Bu temizlenme, arınma sayesinde kişi gündelik yaşamında daha rasyonel olma şansını yakalar”  Aristo’nun sanatın epistemolojisine ilişkin görüşlerini açıklayan bu ifadeler aşağıdakilerden hangi kavrama karşılık gelmektedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi 'Öykünmecilik' kuramı için söylenemez?