logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Estetik ve Sanat Felsefesi

Soru 1:

Hangi filozof'un estetik görüşü onun güzel ile sanat arasında yaptığı ayrımla ilişkilidir ve ona göre, sanat belli bir pratik düzen içerisinde yapılması gereken iş, pratik edim veya yapma biçimidir ?

Soru 2:

Hangi filozofa göre, nesnelerde görülen güzellikler, Tanrının belli bir zaman için onlara verdiği bir niteliktir?

Soru 3:

Estetik deneyime 'birlik ve tamamlanmışlık' olmak üzere iki temel karakter yükleyen düşünür kimdir?

Soru 4:

"Nesne, ilişkili olduğu ve biçimini aldığı daha temel nesnenin bir temsili olarak asıl nesneden ayrılır. Bir resme baktığımızda iki şey görürüz; resmi ve resmedilen şeyi. Resmedilen resme göre öncelik taşır ve resim nedensel olarak buna bağlı olup buna göre biçim kazanır” Townsend, yukarıdaki ifadeleriyle aşağıdaki sanat kuramlarından hangisini açıklamaya çalışmaktadır?

Soru 5:

“Güzelliğin temel biçimi birliktir. Görülen şeyler bu birliğe yöneldikleri için güzeldirler. En yetkin birlik ise Tanrı'dır” diyen kimdir?

Soru 6:

İmmanuel Kant’ın (1724-1804) başyapıtlarından olan Salt Aklın Eleştirisi ( 1781), Pratik Aklın Eleştirisi (1788) ve Yargı Gücünün Eleştirisi (1790) kaç farklı ana problemin çözümüne odaklanır ?

Soru 7:

Hegel sanatın tarihsel olarak üç farklı gelişim aşamasına sahip olduğunu belirtmektedir. Bu üç aşama aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

Katharsis, hangi düşünürün ortaya attığı bir kuramdır?

Soru 9:

Nietzsche'nin Schopenhauer’ın etkisinde kalarak yazdığı, insanın asıl metafizik uğraşısının sanat olduğunu ve dünyanın varoluşunun yalnızca estetik fenomen olarak temellendirilebileceğini savunarak, sanata yaşamın gözüyle bakmaya çalıştığı eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Schelling hangi iki kavramın nihai hareket ettirici ilkelerinin özdeş olduğunu göstererek Kant'ın felsefesinde var olan ayrımı ortadan kaldırmak istemiştir?

Soru 11:

Bütünlük, oran ve uyum kavramları hangi filozofun güzellik anlayışının temel kavramlarıdır?

Soru 12:

Aşağıdaki hangisi doğrudan estetik konusunu ele alan Alman düşünürlerden birisi değildir?

Soru 13:

Hume'a göre bir kişinin bir sanat eserinden haz alabilmesi için aşağıda verilen seçeneklerdeki hangi özelliğe sahip olması gerekmez?

Soru 14:

Schelling Fichte’de çözümsüz olan deneysel ben’in felsefi ben olması veya felsefenin bilinçdışı veya bilinçsiz olana ulaşma sorununu hangi alanda çözmeye çalışmıştır?

Soru 15:

Croce “estetik çalışan birinin aslında dil üstüne çalıştığı” fikrini hangi temelde savunur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisinde Lukacs’ın estetiğinde bahsettiği varlık kategorileri doğru biçimde verilmiştir?

Soru 17:

Estetik sözcüğünü ilk kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Yaşlılık dönemindeki Platon’a göre "güzel olan" aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Huctheson ve Hume'un estetik hazzın kaynağına ilişkin benzer görüşlerini ayıran en temel özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Güzelin yalnızca estetik değil aynı zamanda ontolojik, varoluşsal ve psikolojik bir kavram olarak insan yaşamının merkezinde olduğunu savunan İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar isimli eserin yazarı olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?