logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Estetik ve Sanat Felsefesi

Soru 1:

İki temel dürtü olan, hayal gücünün (Apolloncu) ve kendinden geçmenin veya sarhoşluğun (Dionysosçu) dürtüleri sanatsal güçler olarak tanımlayan ve onlara bakarak gerçek sanatın doğasının anlaşılabileceğini söyleyen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangileri İngiliz deneyimci felsefenin önde gelen filozoflarından Hume’ un görüşlerindendir? I. Estetik hazzın kaynağı insandaki içsel duygu olmasına karşın estetik yargı kişiden kişiye değişen öznel bir yargı değildir. II. Bir insan yeterli duyarlılığa, pratiğe, karşılaştırma yapma deneyimine sahipse ve önyargılardan arınmışsa doğal olarak bir sanat eserinden haz duyar. III. Güzelliğin nesneye değil, insan yapısına bağ- lı olarak belli durumda ortaya çıkan bir haz olduğunu düşünür. IV. Güzellik şeylerin kendilerinde değildir; sadece onları düşünen zihinde vardır ve her bir zihin farklı bir güzellik algılar görüşünü savunur.

Soru 3:

Aşağıda verilen düşünür ve eseri eşleşmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisine göre güzelin ne olduğunu anlamak için öncelikle estetik yargının veya beğeni yargısının çözümlemesini yapmalıyız?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Schiller'in sanat ve estetik görüşlerinden biridir?

Soru 6:

Estetiğin temel konularından biri olan “beğeni” kavramı ana teması olan “Beğeni Ölçütü Üzerine” adlı çalışma kime aittir?

Soru 7:

"Nietzsche’ye göre ........... sanat bireyselliğin sınırlarını koruyarak taklitçi ve benzetmeci bir sanat üretir. ............. sanat ise bireyin mistik bir duyguyla kendini ortadan kaldırarak nesnel sanatı yaratır." cümlesindeki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangileri gelmelidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Baumgarten’ın estetiği için söylenebilir? Baumgarten’ın estetiği bir bilgi kuramı olmasının yanı sıra aynı zamanda bir çeşit mantıktır. Baumgarten’ın gözünde estetik, duyusal bilginin mantığıdır. Hem estetik hem de mantık yetkin bilgiye ve doğruluğa ulaşmayı hedefler. Baumgarten’a göre estetik öyle bir alandır ki hem bir bilgi ve mantık kuramını hem de bir sanat kuramını içerir. Baumgarten’a göre estetik, duyumsal bilmenin bilimi olduğuna göre açık ve seçik olarak bilinenin değil, muğlak ve bulanık olarak bilinenin bilimidir.

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Orta Çağ İslam estetiğinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Schiller'in estetik değer olarak gördüğü değerlerden biri değildir?

Soru 11:

Marleau- Ponty ile ilgili hangi ifade yanlıştır?

Soru 12:

Yukarıda, nesnelerde görülen güzelliklerin Tanrı'nın belli bir zaman için onlara verdiği bir nitelik olduğnu aktaran paragraf, hangi İslam düşünürü tarafından kaleme alınmıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Alman İdealizmi’nin önde gelen düşünürlerinden olan Fichte, Shelling ve Hegel’in bir ortak noktasını ortaya koymuştur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Orta Çağ liberal sanatlar sınıflandırılmasında yer alır?

Soru 15:

Hegel felsefesinde Tin, genel anlamda aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Soru 16:

Eserlerinde, estetik yargıyı ele alırken sıklıkla "oyun dürtüsü" kavramına başvuran kuramcı kimdir?

Soru 17:

Güzelin özsel veya metafiziksel olarak belirlenmesi Platon’un olgunluk döneminde yazdığı Şölen adlı eserinde yer alır. Şölen M.Ö. 416 yılında Agathon’un evinde gerçekleşen ünlü bir toplantının hikâyesidir. Bu hikayenin ana konusu nedir?

Soru 18:

Augustinus'a göre tüm gerçekliğin ve her türlü güzelliğin başlıca biçimi nedir?

Soru 19:

Hegel, sanatın tarihsel olarak kaç farklı gelişim aşamasına sahip olduğunu belirtir ?

Soru 20:

Platon’un genel felsefi gelişimi kaç farklı dönemi kapsar ?