logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Estetik ve Sanat Felsefesi

Soru 1:

Dewitt Parker’a göre sanat üç şeydir: 1) Dilek ve arzuların cisimleşmesi 2) sanatın kamusallığını ortaya koyan dil 3) hayal gücüyle dili birleştiren uyum. Parker’a göre bu üç özellik yalnızca sanatın sahip olduğu özelliklerdir. Diyen Paker’in savunduğu sanat kuramı hangisidir?

Soru 2:

Croce'nin düşünce dünyasına ve sanatsal anlayışına en uygun düşen kuram hangisidir?

Soru 3:

Güzel ile ilgili olarak karşıt görüş ileri süren ve güzeli şeytani bir şey, şeytan tarafından tohumları atılmış dünyevi arzuların gizli bir yanıltmacası olarak gören felsefeci kimdir?

Soru 4:

Yüce kavramını estetik teoriye dahil eden düşünür kimdir?

Soru 5:

George Dickie, Arthur Danto’nun görüşünü belirli yönden geliştirerek “kurumsal sanat kuramı” anlayışını ortaya atmıştır. Bu anlayışa göre bir şeyi sanat eseri yapan o şeyin nasıl göründüğü, duyulduğu vs. ya da hangi malzemeden yapıldığı gibi içsel özellikleri değil bu şeyin bir ........... ile nasıl ilintili olduğudur.Cümlede boş kalan yere hangi sözcük uygundur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi sanatı bilgi kaynağı olarak ele almanın yollarından biri değildir?

Soru 7:

Hangi düşünür ile birlikte estetik güzelliği araştıran bir alan haline gelmiştir?

Soru 8:

Bir nesnede “tekdüzelik ve çeşitliliğin bileşik oranı” olduğunda kişide güzel düşüncesinin doğduğunu iddia etmiş olan düşünür kimdir?

Soru 9:

Beethoven’ın “9. Senfonisi” ya da Orhan Pamuk'un “Masumiyet Müzesi” adlı romanı genel varlık kategorileri içerisinde ne tür bir varlık olarak yer almaktadır?

Soru 10:

Aşağıdaki yargılardan hangisi “Sanat bilginin kaynağı olabilir mi?” ve “Sanat bize bir şeyler öğretebilir mi?” sorularına, sanatın ya da sanat deneyiminin bilginin üretiminde gerekli şartları yerine getirmediğini belirten görüşle çelişir?

Soru 11:

Ontolojik-epistemolojik boyutu olan idealar öğretisi, aşağıdaki ilkçağ düşünürlerinden hangisi tarafından geliştirilmiştir?

Soru 12:

"Eğer bir kavramın uygulanış şartları değiştirilebilir ve düzeltilebilirse bu kavram .......... bir kavramdır." ifadesindeki boşluğa aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmelidir?

Soru 13:

Aşağıdaki görüşlerden hangisi estetik deneyim konusunda öne sürülen görüşlerdendir?

Soru 14:

John Dewey' göre estetik deneyimin koşulu nedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Felsefi düşünmede karşımıza çıkan temel sanat kuramlarından birisi değildir?

Soru 16:

“Ereğini kendinde taşıdığı’’, bir başka şeye hizmet etmediği, yöneldiği nesne ya da olaydan yalnızca zevk almak adına zevk almak için yöneldiği varsayılan tutum hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Platon'un görüşünü ifade etmektedir?

Soru 18:

Estetik deneyim konusunda iki yaygın görüş bulunmaktadır. Bu görüşlerden biri biçimcilik diğeri ise bağlamcılıktır. Aşağıdakilerden hangisi bağlamcılık görüşünü yansıtan bir ifadedir?

Soru 19:

“Estetik” kelimesini epistemolojik bağlamından koparmadan “duyusal bilgi” anlamında kullanan ama aynı zamanda estetiği özel bir araştırma alanı yapan ve hatta yayınladığı Aesthetica adlı yapıtıyla estetiği bir bilim gibi ele alan ilk felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi sergi düzenleyicisi ya da sanat yönetmenliğine karşılık olarak kulanılan adlandırmadır?