logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye´de Felsefenin Gelişimi 2

Soru 1:

Etik - Ahlak Felsefesi adlı kitabının ders notlarından oluştuğunu kitabın önsözünde bildiren kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Üç Medeniyet adlı kitabı kim yazmıştır?

Soru 3:

Anayasa süreçlerini doğal hukuk anlayışından hareketle açıklamıştır. O'na göre bazı toplumsal kurallar, insanlığın başlangıç aşamasında aileyle birlikte ortaya çıkmıştır. Bahsedilen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

“…., kuruluşu gereği, cevabı sorulana bağlı olan bir soru değildir.” Yukarıda Nermin Uygur’dan alıntılanmış cümlede boşlukla gösterilen yere aşağıdakilerin hangisi gelebilir?

Soru 5:

Tunalı, estetik fenomeni ontik bütünlüğünde dört temel yapı üzerine kurmuştur. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu dört temel yapı elemanı arasında yer almamaktadır?

Soru 6:

Türkiye'de 1960'lar ve 1980'ler arasında felsefenin durumuna ilişkin temel eleştiri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Duralı açısından metafiziğin en önemli görevlerinden biri, _____ ile olan ilişkisidir. Ona göre, metafizik ile ____, Platon’da, ilahiyatla iç içedir. Yukarıdaki boşluklara gelebilecek en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Varlıkla ilgili sorunları cevaplanmasını güçlendiren neden aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

I. Berkeley - Zihin II. Hegel - Saf ben III. Husserl - Mutlak geist Varlığı tanımlamak için varlığın arkasında olması gereken şey ile düşünürler arasında yapılan eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi Ahmet Ağaoğlu'nun devlet felsefesine ilişkin yanlış bir ifadedir?

Soru 11:

Fuad Köprülü çalışmalarında aşağıdakilerden hangisine yoğunluk vererek üstün başarı sağlamıştır?

Soru 12:

Teoman Duralı’ya göre, "metafiziğin temel sorunlardan biri olan........., kapsamlı, kuşatıcı bir sentetik birliktir." cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 13:

Reform sonrası felsefe eğitimi  aşağıdaki bilim adamlarından hangisi tarafından başlatılmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri Ziya Gökalp'in devlet ile ilişkili görüşleri arasındadır? I. Türkçülük, klerikalizm, teokrasi ve istibdatla bağdaşamaz. II. Devlet, kendine mahsus bir hükümetle, bir araziye ve bir ahaliye malik olan zümre demektir. III. Çağdaş devletlerde, kanun yapma ve yönetme hakkı doğrudan millete aittir ve milletin bu salahiyetini kısıtlayacak hiç bir mercii yoktur. IV. Milletin bütün fertleri birbirlerine eşit olduğu yönetim şekli demokrasidir.

Soru 15:

Söz dizimi, sözcüklerin cümledeki sıralanış kurallılığına ne denir?

Soru 16:

Mengüşoğlu’na göre tarih ontolojisi neyi açıklar?

Soru 17:

Aydın'a göre aşağıdakilerden hangisi din felsefesinde ele alınan konu başlıklarından değildir?

Soru 18:

Darülfunun'da Felsefe Bölümü hangi yıl kurulmuştur?

Soru 19:

"Felsefenin Evrimi (1979) adlı kitabının Önsöz’ünde felsefe anlayışına ilişkin ipuçları vermiştir. Felsefe tarihi neden gerekli? sorusunu cevaplamak için, felsefe nedir? sorusunu öne çıkarmış ve bu sorunun yanıtının kolay olmadığını belirtmiştir. Ona göre felsefe, felsefeye özgü olan, iyi, doğru, güzel nedir gibi bir takım soruları, özel bir tutumla ele alır". Burada ifade edilen felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Mengüşoğlu’na göre insanı özel bir varlık alanı olarak inceleyen disiplin hangisidir?