logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye´de Felsefenin Gelişimi 2

Soru 1:

İsmail Tunalı estetik yargı konusundaki görüşlerini hangi düşünürden analiz etmiştir?

Soru 2:

“Hayatta en hakiki mürşit ….” Mustafa Kemal Atatürk’e ait olan sözde boşluğa gelmesi gereken kelime aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Türkçe'nin Batı dillerinde olmayan bir özelliğidir?

Soru 4:

"Hakiki hükümet telakkisini esas alan hükümetler, tahakküme değil, doğal bir üstünlük ve fikri bir hakimiyete dayanırlar. Hükümetin esası, içtimai vicdanın ferdi vicdanlara karşı bir feyiz menbaı (kaynağı), bir deha kaynağı, bir mefkure çeşmesi olmasıdır. Türk inkılapçılarına göre hukuk, içtimai vicdanın hak tanıdığı kaidelerdir. Bu kaideler maddi bir müeyyideye malik oldukları için değil, manevi bir velayete ve nüfuza malik oldukları için muhterem ve mutadırlar. Türkiye’deki yeni hükümet, Avrupa’da gerçekleşenlerin hepsine muhalif olarak içtimai hükümet tarzıdır" Bu fikirler aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Soru 5:

Filibeli İslam Tarihi adlı kitabında, felsefenin alanını, ilimle karşılaştırmalı olarak ele alırken ilimi nasıl tanımlamıştır?

Soru 6:

Şekip Tunç’a göre din felsefesi kimlere hitap eder?

Soru 7:

Aşağıdaki isimlerden hangisi estetik konusunda çalışma yapan düşünürlerdendir?

Soru 8:

Biricik bir felsefe yok, felsefeler vardır. Her dile özgü bir felsefe yok, tersine her dilde çeşitli felsefe yer alırlar. Her doğal dilin diğerinden farklı oluşu, kendine özgülük alanı açar. Böyle bir dilde her felsefe kendine özgülükten pay alır. Yukarıdakilerden hangileri Ömer Naci Soykan’ın Türkçenin yapısı hakkındaki düşüncelerindendir?

Soru 9:

18. Yüzyılın başlarında Türk tarihçiliğinin doruk noktasına ulaşmış olan tarihçimiz kimdir?

Soru 10:

Türkçe’ye olan tutkusunu her fırsatta dile getirmekten hoşlanan düşünür kimdir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisinde  Ömer Naci Soykan'ın araştırmalarında kullandığı ön dayanaklardan biri  doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

Takiyettin Mengüşoğlu'nun tarih felsefesine ilişkin hangi ifade yanlıştır?

Soru 13:

Takiyettin Mengüşoğlu özne - nesne ilişkisinden hareketle, bilgi sorununu açıklayan çeşitli bilgi anlayışlarını sıralarken birinci sıraya hangisini yerleştirir?

Soru 14:

Devlet felsefesi ile ilgili hangi ifade yanlıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Şekip Tunç’a göre din felsefesi konularından biri değildir?

Soru 16:

"______, duyum ve algılar aracılığıyla gelen verilerin bilme süreci içinde dönüştürülerek bilgi haline getirilmesidir". Tanımda boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 17:

İslam dininin temelleri Kelam Allah Fıkıh Rafizi doktrinler Tasavvuf felsefe Endülüs mektebi İşraki mektebi Müstakil filozoflar Matematik ilimler Fizik ilimler Yukarıdakilerden hangileri Hilmi Ziya Ülkenin, İslam Düşüncesi başlıklı kitabında yer alan başlıklar arasında yer almaktadır?

Soru 18:

Asri milletlere katılmak için zorunlu bazı şatların olduğunu belirtmiş,  bunlardan en önemlisinin ilme doğru gitmek olduğunu öne sürmüş olan düşünür kimdir?

Soru 19:

En az iki açıdan ele alınan İslam felsefesinin ikincisinin konusu nedir?

Soru 20:

Bilgi teorisi Fen bilimleri Psikoloji Astronomi Sosyoloji Ahlak Şekip Tunç' a göre din felsefesinin konusunu yukarıdakilerden hangisi oluşturmaktadır?