logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye´de Felsefenin Gelişimi 1

Soru 1:

I. Pratik yanları nedeniyle anlaşılmasının kolay olması II. Pozitivist kavramlaştırmanın merkezinde bilimin olması III. Önceliği toplumsal bilimlere vermesi IV. Sosyoloji hareketi olarak gelişmesi V. Felsefe ve siyaset ilişkisindeki önerilerinin, Osmanlı bürokrasisi için yol gösterici olması Yukarıdakilerden hangileri Osmanlı düşünürlerinin pozitivizmi sahiplenmesine etki eden nedenler arasında bulunmaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi felsefeci olmayan ancak çalışmaları felsefeye yakından ilişkili olan, düşünürlerden bir tanesi değildir?

Soru 3:

Türkiye’de ilk defa felsefi denebilecek bir hareket meydana getiren dergi hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Filibeli Ahmet Hilmi’nin tanımladığı materyalizmin özelliklerindendir?

Soru 5:

Gözlem, deney, eleştiri, karşılaştırma, tutarlılık unsurlarını kullanarak yapılan araştırmalarda izlenen yola ne denir?

Soru 6:

Felsefe anlayışının temelinde “önerme ve terim”in  bulunduğu, Türkiye’de analitik felsefeyi kendine konu edinip çalışan kişilerin başında gelen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Adıvar’ın tümel din kavramı benimsenmiş din ile ilgili çalışmasında kastedilen kavramlardan birisidir?

Soru 8:

Kitap, makale ve bildiriler de dahil olmak üzere 1500 civarında yayına sahip olan, Türk tarihçiliğinin en tepe isimlerinden kabul edilen, tarih felsefesi konularında tanınmış kişi aşağıdakiler hangisidir?

Soru 9:

Türkiye'de ilk defa tam anlamıyla felsefi denebilecek bir hareket başlatan dergi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Din temelli açıklama sistemi, yerini akıl temelli açıklamalar ve temellendirmelere bırakmıştır. Aklın ön plana çıkmasıyla birlikte, eleştirel bir tutum gelişmiş, önceki değer ve kurumlar sorgulanmıştır. Her şeyin ölçüsü olan Tanrı yerine, insan (akı) ölçü olarak kabul edilmiştir. İnsanın ölçü kabul edilmesi göreceli yaklaşımların artmasına neden olmuştur. Yukarıdaki metinde sözü edilen felsefe akımı hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Fuad Köprülü eserlerinden değildir?

Soru 12:

Filibeli Ahmet Hilmi’nin “Hangi Felsefe Ekolünü Seçmeliyiz” adlı yazısında ortaya koyduğu görüşler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

I. Avrupalı insan, din ve geleneğin dışına çıkmıştır. II. Akıl, hayatın sarsılmaz temelidir. III. Vahiy akıl süzgecinden geçirilmiştir. IV. Menfaat birliği esas alınmıştır. Yukarıda verilmiş olan çeşitli özellikler hangi felsefi akıma aittir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi varolanı var olan olarak tetkik eden ve varolandaki determination prensiplerini varolanın nevilerini, tarzlarını araştıran bir ilimdir?

Soru 15:

Aydın Sayılı felsefenin bilimden beslendiği düşüncesini ne sebebe dayanarak ortaya sürmüştür?

Soru 16:

Felsefenin amacının, bir takım önermeler (yani bilgiler) ortaya koymak değil, eldeki önermeleri aydınlatmak olduğunu savunan düşünce akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Yıldırım’ın Bilim Felsefesi adlı kitabının amacı nedir?

Soru 18:

Toplum Sözleşmesi adlı kitabın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Sosyal Darwinizmin en genel tanımı kim tarafından yapılmıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Pozitivizmin yaygınlaşmasında etkili olan dergilerden bir tanesi değildir?