logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye´de Felsefenin Gelişimi 1

Soru 1:

I. Yaratıcıyı inkâr ederler II. Varlık âleminde kuvvet ve maddeden başka bir şey görmezler III. Tabiat, ezeli ve ebedi olan kendi kanunlarıyla idare olunmaktadır Yukarıda Filibeli Ahmet Hilmi’nin sıralamış olduğu maddeler hangi anlayışı tanımlamaktadır?

Soru 2:

Filibeli Ahmet Hilmi, felsefi ve ahlaki konularda “her ekolün taşıdığı hakikatleri alma, ortaya çıkacak olanı seçme ve ayıklama yöntemini tercih etmekten daha güvenli bir yol yoktur" düşüncesiyle ne anlatmaya çalışmaktadır?

Soru 3:

"Bir çok filozofun orta koyduğu değişik görüşlerden oluşan felsefe, bir takım nazariyeler ve açıklamalar yığınıdır. Bu düşünceleri üretenlere filozof, tatbik edip yaşayanlara hakim denir. Demek ki felsefe bir nazariye, tatbik ve yaşama da hikmettir."  Bu fikirleri ileri süren Türk felsefeci aşağıdakilerden hangisindir?

Soru 4:

Adnan Sayılı'nın bilimin yapısını ve toplumla ilişkisini çok yönlü biçimde incelediği çalışması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Buisson’a göre dinin tarifi kaç esasa dayanır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlılarda materyalist düşünürlerinden biridir?

Soru 7:

Felsefeyi doğuran nedenlerden biri de dinin ne demek olduğunu, neden ibadet ihtiyacı duydukları üzerine insanların düşünmeye başlamaları olduğunu dile getiren Türk felsefeci kimdir?

Soru 8:

Adnan ADIVAR' ın Osmanlı Türklerinde İlim isimli eserinin adını ve konusunu Osmanlı Türkleriyle sınırlaması hangi özelliğini ortaya koymuştur.

Soru 9:

Cemal Yıldırım'ın bilimin gelişmesine katkıda bulunan Arşimet’le başlayıp Heisenberg’le biten, Batılı 26 bilim insanının tanıtılmasını içerdiği kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Fuad Köprülü'nün eserleri arasında değildir?

Soru 11:

I. Matematik II. Fizik III. Siyaset IV. Astronomi V. Tabii İlimler VI. Tıp VII. Coğrafya Yukarıda verilen bilgiler bağlamında, Adnan Adıvar Osmanlılarda hangi bilimler üzerinde araştırmalar yapmıştır?

Soru 12:

Tarihte Usul adlı çalışma aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 13:

I. Tarihin doğa bilimleri ile ilişkilendirilmesine sıcak bakmamaktadır. II. Tarihçilerin tarih felsefesiyle ilgilenmelerine karşı çıkmaktadır. III. Ona göre siyasal kavramların içerikleri tarihsel kökenleriyle kavranır. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri Fuad Köprülü’nün anlayışlarını yansıtmaktadır?

Soru 14:

George Sarton’un Adnan Adıvar kitabına yaptığı eleştiri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Düşüncelerini “Aydınlatılmayı bekleyen birçok bilgi varken, bildiklerimiz üzerine yeni bilgiler koymak iddiasında değilim.” diyerek ifade eden bir düşünürün hangi felsefe akımının etkisinde kaldığı söylenebilir?

Soru 16:

"Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir" adlı kitabında bilimin en belirgin özelliklerinden birinin "ilerleme" olduğunu söyleyen felsefeci,  aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aydın Sayılı’nın hangi kitabı bilimin nasıl bir yapıya ve ne tür özelliklere sahip olduğunu belirlemek, bilimin başlangıcının Mısır ve Mezopotamya’da olduğunu göstermek, bilimin Eskiçağ Yunan medeniyetinin mucizevi bir ürünü olarak görenlerin düşüncelerini çürütmek amacıyla yazılmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 19.yy' da Osmanlı aydının pozitivizme yönelme sebepleri arasında gösterilemez?

Soru 19:

Toplumların tarihi kaç döneme ayrılır?

Soru 20:

Cemal  Yıldırım’ın Science Its Meaning and Metod (Bilim: Onun Anlam› ve Metodu) adlı kitabı kaç bölümden oluşmaktadır?