Derrida neden dekonstrüksiyon gibi bir stratejiyle felsefe yapma gereği hissetmiştir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Düşüncenin metafizikten sıyrılabilmesi için
Derrida’ya göre metafizik, varlığı ne olarak anlar?
Doğru Cevap: D) Mevcudiyet
Derrida’nın metafizik anlayışıyla ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Doğru Cevap: A) Metafizik, varlığı “mevcudiyet” (présence) olarak anlar.
Derriada'nın ''metnin dışı yoktur'' önermesi daha sonraları hangi genellemeye dayanak olmuştur?
Doğru Cevap: A) Aslolan oyundan ibarettir
I. Metafiziğin gizli varsayımlarını açık hâle getirir. II. Metafiziğin gizli varsayımlarını açığa çıkarırken anlam üreten hareketin kendisine işaret eder. III. Anlam üreten hareket durağan ve diyalektiktir. Dekonstrüksiyon ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: E) I ve II
Sartre “kendisi-için-varlık” ile “kendinde-varlık”ın yönelimsel ilişkisine dayanan bir biçimde kurulan “insani gerçekliği” (la realité humaine) Heidegger’in hangi kavramıyla eşitler?
Doğru Cevap: E) dünyada olma
Sartre ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Doğru Cevap: D) Sartre Tanrı’nın var olmamasının varlığı anlamsız kılacağına ve haklılaştırılamaz hâle getireceğine inanır.
Hegelci bütünleştirici sonsuza Descartesçi sonsuz fikrinin bize sunduğu yapıyla direnilebileceği fikri aşağıdakilerden hangisinin temel stratejisini oluşturur?
Doğru Cevap: D) Bütünlük ve Sonsuz.
Levinas’a göre “Hakikat ile adalet arasındaki ilişki” yi kurmanın ilk adımı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Başkasıyla yüz yüze ilişki
Hobbes Locke Rousseau Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Derrida'nın eleştirdiği toplum sözleşmesi kuramcılarındandır?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Varlıktan çıkmak Varlığın tümden kaybı veya ölmek değil Bir ayağını varlıkta tutarak başka’ya doğru gitmek Bir daha kendine geri dönmemek Levinas yukarıdakilerden hangisini aşkınlık sorunsalını belirginleştirmek için kullanmıştır?
Doğru Cevap: E) I,II,III ve IV
I. Sartre’ın Diyalektik Aklın Eleştirisi’nde hem bir politik fenomenoloji hem de bir tarih felsefesi yapar. II. Sartre Marxçı düşünceye belli tavizler verir. III. Diyalektik Aklın Eleştirisi tarihin olumsal zorunluluğunun hangi olmazsa olmaz, evrensel ögeler tarafından kurulduğunu araştırır. IV. Bu eser siyasi praxis’in imkânını veren kolektif özneliği fenomenolojik olarak açıkladığı ve başka biçimlerde oluşmuş grup ve topluluklardan ayırt ettiği için de önemlidir. Diyalektik Aklın Eleştirisi ile ilgili yukarıdakilerden hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: E) I, II, III ve IV
''Kalıplaşmış, durağan, bütünselleştiren, karşıtlıklara dayanan tarihsel düşünme biçimlerinin değerini sorgular ve böylelikle değerleri yeniden değerlendirmenin imkânını arar.'' verilen tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: D) Dekonstrüksiyon
I. Sartre’ın Diyalektik Aklın Eleştirisi’nde önerdiği politik fenomenoloji tekil bir olgunun karmaşıklığını hem yatay hem de dikey olarak çözümler. II.Diyalektik Aklın Eleştirisi’nde Sartre özgürlük ile olgusallığın ilişkisini tarihsel bir dünyanın anlaşılırlığı sorunsalı içine yerleştirmektedir. III. Siyaset felsefesini temellendirdiği Diyalektik Aklın Eleştirisi’nde Sartre, ortak özgürleşmenin nasıl mümkün olabileceği sorar. Diyalektik Aklın Eleştirisi ile ilgili hangileri söylenebilir?
Derrida’nın son dönem siyaset düşüncesi içinde en önemli yeri, ……… sorunu işgal etmektedir. Boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap: B) Egemen
Levinas’a göre “varlıktan çıkmak” ne demektir?
Doğru Cevap: E) Ben’in varlığını terk etmediği halde başkaya giderek onda kendinden başka olmasıdır.
Sartre'a göre hiçlik dünyaya aşağıdakilerden hangisi sayesinde girmiştir?
Doğru Cevap: D) Bilinç
Bergson'un, bilinci (şuur) ve psişikhayatı açıkladığı ve bilinci, hafıza olarak tanımlayıp süremi varlığın bir ilkesi olarak ele aldığı eseri hangisidir?
Doğru Cevap: C) Şuurun Dolaysız Verileri Üzerine Deneme
Bütünlük ve sonsuz'daki aşkınlığın biçimsel ifadesi aşağıdakilerden hangisiyle tanımlanır?
Doğru Cevap: A) Metafizik arzunun mutlak başkayla kurduğu ilişki
Aristoteles’in Fizik adlı eserlerini oluşturan kitaplardan sonra gelen kitapları kastetmek için kullanılan terim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Metafizik