logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Felsefe 1

Soru 1:

Moore'un iki grupta ele aldığı ve sağduyuya dayalı dünya görüşü olarak adlandırdığı önermelerde hangisinden bahsedilmez?

Soru 2:

Frege’ye göre “Dünya yuvarlaktır” önermesinin (haber tümcesinin) gönderimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Quine’a göre karşılaştırmanın bir tarafında duyu deneyimi yer alırken diğer tarafında ise bilimsel önermelerin tamamı yer almaktadır. Quine’ın savunduğu bu yaklaşım nasıl adlandırılmaktadır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi analitik felsefenin temel vasıfları arasında yer almaz?

Soru 5:

Schlick'e göre mantıkçı pozitivizmin felsefî sorunlara karşı tavrının esasını ortaya koyan şey nedir?

Soru 6:

Tractatus’ta Wittgentein'ın nesnelere dair öne sürdüğü temel tez aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Carnap'ın ortaya attığı hangi ilkeye göre ''doğru'' olarak adlandırılabilecek bir dil veya mantık söz konusu olamaz.

Soru 8:

Özelikle mantık, matematik ve fizik alanında gerçekleşen ilerlemelerin ışığında deneyciliği ve bilimi yeniden şekillendirmek üzere Viyana Çevresi olarak adlandırılan bir grup felsefeci ve bilim adamının düşünsel arayışları neticesinde şekil almış felsefî yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Quein’nın eserlerinden değildir?

Soru 10:

I. Mantıksal uzayın yapısını açığa çıkarırlar. II. Neyin olanaklı, neyin olanaksız olduğunu ortaya koymazlar. III. Totolojiler, mantıksal (zorunlu) önermelerdir. Totolojilerle ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 11:

Wittgenstein'ın Cambridge'de öğrenim görmesi gerektiğini söyleyen ve Cambridge'deki bir yılın sonunda kendisini felsefe alanında devam etmesi için yüreklendiren iki felsefeci aşağıdaki seçeneklerden hangisinde sırasıyla doğru verilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Viyana Çevresi düşünürlerinin genel olarak benimsediği görüşlerden biridir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Quine “Ontological Relativity” başlıklı makalesinde eleştirdiği isimlerden biridir?

Soru 14:

"Doğruluk yüklemi bir dilin içerisinde diğer yüklemler gibi kullanılabildiğinde yalancı paradoksu gibi birtakım paradokslara yol açmaktadır. Örneğin, “Bu cümle doğru değildir.” cümlesi eğer doğru ise kendisinin doğru olmadığını, yanlış ise kendisinin doğru olduğunu ifade etmektedir. Bu tür sorunları ortadan kaldıracak biçimde Tarski nesne dili (İng. object language) ile üst dil (İng. metalanguage) arasında bir ayrım yapar ve doğruluk yüklemini üst dilde tanımlar." Yukarıda bahsedilen Tarski'ye ait olan kuram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 15:

Wittgenstein, içinde yaşadığı çağın ve geçmiş çağlardan o güne aktarılan felsefî sorunların çözümü için anahtarı mantıkta görmektedir. Felsefenin sorunlarının ortaya konulmasının kendisi felsefî bir sorundur ve bu sorunların ortaya çıkmasının nedeni, dilin mantığının yanlış anlaşılmasıdır ifadesi hangi eserinde yer almaktadır?

Soru 16:

Modern mantıkta önermeler nasıl temsil edilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Quine’in deneyciliğin iki dogmasına göre söylenemez?

Soru 18:

Bilimsel gelişimin mantıksal bir biçimi olmadığını ve bilim cemaatinin değerlerinin belirleyiciliğini ön plana çıkararak "The Structure of Scientific Revolutions" adlı eserinde devrimler yoluyla değişen bir bilim anlayışının savunucusu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Carnap’ın Kantçı görüşlere daha yakın yazdığı tezi 1922 yılında  Kant Studien’in bir ek sayısında Der Raum (Uzay) başlığı ile yayımlandığı çalışmasının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Russell'in matematik felsefesi üzerine ilk çalışmasıdır?