logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Felsefe 1

Soru 1:

Mantıksal uzayın yapısı, mantıksal doğruluk üzerinden tam olarak bilinebilir. Wittgenstein bu durumu aşağıdakilerden hangisi ile dile getirir.

Soru 2:

Auguste Comte Pozitivizm’i (ispatçılık veya olguculuk), insanlık tarihinin veya toplumların geçtiği üç aşamanın sonuncusu olarak adlandırırken, ikincisi için hangi terimi kullanmıştır?

Soru 3:

Quine göre iki dogma.terk edildiğinde, aşağıdakilerden hangileri oluşur? Felsefe ile bilim arasındaki sınırlar keskinliğini kaybedip bulanıklaşır. Genelgeçer düşünme biçimleri ile bilimsel düşünme biçimleri arasındaki yapısal farklar kalkar Genel anlamda pragmatizme doğru bir kayma olacaktır.

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi mantıksal pozitivizmin temel niteliklerinden birisi değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Wittgenstein'e göre Tractatus'taki dil anlayışında yanlış olan şeylerdendir? I- Dilin bir mantığı olması gerektiği II- Önermelerin mantıksal bir formunun olması gerektiği III- Adların nesneleri temsil etmesi gerektiği

Soru 6:

Quine’a göre sorunun özünde nesnelerin bireyselleştirilmesine dair bir belirsizlik yatmaktadır. Bu sorunun adı nedir?

Soru 7:

I. Quine geleneksel dile ve dilin mantığını çözümlemeye dayalı felsefe anlayışını eleştirmekte, doğalcılığa ve pragmatizme doğru felsefenin dönüşmesini arzu etmektedir. II. Quine, geliştirdiği anlayışın bilime ve bilimsel ilerlemeye engel olmamasını da gözetmeye çalışmaktadır. III. Bir bakıma hem bütüncü ve bağdaşıklığa dayalı bir doğruluk anlayışını savunmakta hem de duyusal deneyimin bilginin gelişimindeki kontrol edici rolünü korumaya çalışmaktadır. Yukarıdakilerden hangisi-hangileri Quine'nin varlıkbilimsel bağlanma ile ilgili görüşlerindendir?

Soru 8:

Wittgenstein'ın Tractatus adlı yapıtında savunduğu bazı görüşlerle ilgili fikrini değiştirmesinin sebebi nedir?

Soru 9:

Dünyanın Mantıksal Yapısı ve Felsefenin Sözde Sorunları adlı kitapları yazan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

20. yüzyılın başından itibaren felsefenin dil hakkında, özellikle bilimin dili hakkında konuşmasının amacı nedir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi, Dewey’e göre, temsile dayalı bilgibilimsel anlayışın sakıncalarından biridir?

Soru 12:

I. Bir adın anlamı ile o adı taşıyan şey bir ve aynı değildir. II. Bir sözcüğün anlamı onun dildeki kullanımıdır. III. Adların (genelde de sözcüklerin) anlamı onların işaret ettiği basit nesneler değildir. Yukarıdakilerden hangisi Wittgenstein’ın görüşüne göre doğrudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Moore'un ahlak felsefesinin ana hatlarından biri değildir?

Soru 14:

Ryle’a göre bir dili yetkin bir biçimde konuşan kişilerle felsefeciler arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisi gibi olmalıdır?

Soru 15:

Peirce’a göre inanmak ne anlama gelmektedir?

Soru 16:

Aşağıda verilen yazar-eser eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Diyelim ki Ahmet adındaki biri "benimle evlenir misin?" sorusunu soruyor. Bu soruyu sorduğu Ayşe adındaki biri de çok duygulanıyor ve soruya "tüm kalbimle evet!" yanıtını veriyor. Austin'in terminolojisine göre, Ahmet'in bu edimi Ayşe'nin de bir edimde bulunmasına yol açtığı için aşağıdaki edim tiplerinden hangisinin kapsamındadır?

Soru 18:

Gilbert Ryle'ın en tanınmış eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Willard Van Orman Quine’nin 20.yüzyıl başlarında felsefeye getirmek istediği yeni anlayış nedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi mantıkçı pozitivizm yaklaşımının temel nitelikleri arasında yer almaz?