logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çağdaş Felsefe 1

Soru 1:

Aşağıdaki yöntemlerden hangisi, Pierce'ın şüpheden kurtulma ve inancın o tatmin edici rahatlığına ulaşma sürecini tanımlar?

Soru 2:

Frege’nin geliştirdiği mantığı, tüm bu sorunları kökünden halletmiş ve modern mantığın gelişiminde yeni bir başlangıç olmuştur ifadesinde yer alan mantık açılımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Hangisi Dewey'in düşüncelerini doğru olarak ifade etmektedir?

Soru 4:

I. Olgulardan farklı olarak değerlerin bulunup bulunmadığı II. Değerlerin olgulara indirgenip indirgenemeyeceği, III. Değerlerin aşkın (doğanın dışında ya da ötesinde) olup olmadığı Yukarıdakilerden hangileri Dewey’e göre, değerlerin mahiyetinde, düşünürlerin zihinlerini neler meşgul etmektedir?

Soru 5:

Tractatus'un son önermesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

''................... tek bir nesneyi betimleyen sözcük grupları olarak tanımlanabilir.'' Boşluktaki yeri Russell adlandırmış mıdır?

Soru 7:

Kritik der reinen Vernunft adlı eserin sahibi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

"Sentetik ve a priori", hangi felsefecinin matematikle ulaşılan yargılar hakkındaki nitelemesidir?

Soru 9:

Wittgenstein'ın Tractatus adlı eserindeki yaklaşımına göre doğru bir cümlenin temsil ettiği şey aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

I. Dili ve dilin mantığını merkeze almak.  II. Dilsel-mantıksal olanın dışında kalan nesnellik alanlarını belirlemek. III. Metafiziği elemek. IV. Felsefî söylemi muğlaklıklardan ve karışıklıklardan arındırmak Yukarıdaki şıklardan hangileri analitik felsefenin vasıflarındandır?

Soru 11:

Dil felsefesinin gelişimi bakımından belki de en önemli etkisi Sinn (“anlam”) ve Bedeutung(“gönderim”; “gönderge”) arasında yaptığı ayrım önemli olan matematikçi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Antik Yunan felsefesinin varlık anlayışını belirleyen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Pierce, "inançlardan bağımsız saf ve dolaysız bir olgu yoktur" düşüncesi ile savunduğu bilimsel yöntemin "bizim inançlarımızdan bağımsız, dışımızda ve kalıcı bir gerçekliğin olması" varsayımı  arasındaki çelişkiyi hangi kavrama başvurarak açıklamaktadır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Peirce'ın doğruluk ve gerçeklik hakkındaki düşüncesini doğru olarak ifade etmektedir?

Soru 15:

I. İnanmak gerekçeli iken şüphe gerekçesizdir. II. İnanmakla şüphe etmek esnasında yaşanılan duygu farklıdır.  III. Şüphe etmekten kaçınmamıza rağmen bir inanca sahip olmaktan dolayı bir rahatsızlık duymayız. IV. inanmak bir alışkanlık iken şüphe etmek böyle bir alışkanlığın olmaması durumudur. Üsttekilerden hangileri Peirce'a göre inanmak ve şüphe etmek edimleri arasındaki farklar arasında yer alır?

Soru 16:

Şıklardaki düşüncelerden hangisi geometrinin aksiyomlarının sentetik a priori türünde olup olmadığı tartışması sonucu ortaya konan ve analitik felsefenin kurulmasına temel olan bir düşüncedir?

Soru 17:

Darwin'in evrim kuramının etkisinde gelişmiş bir psikoloji kuramı olan İşlevselcilik kuramını hangi psikolog ve felsefeci geliştirmiştir?

Soru 18:

Bazı işlemlerin yapılabileceğine dair kabuller olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Wittgenstein'ın birleşik önermeleri mantıksal açıdan nasıl olabilirler?

Soru 20:

Grundgesetze’nin ikinci cildi yayımlanmaya hazırlanırken Frege’ye bir mektup yazarak Frege’nin sisteminde bir kümenin kendisinin hem elemanı olacağının hem de elemanı olamayacağının gösterilebildiğini ortaya koyan felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?