Tractatus, Wittgenstein'in felsefe, dünya, gerçeklik, bilim, dil ve düşünce alanında yaptığı önermeler ve bu önermeleri içinde " Biz olguları kendimize resmederiz." açıklama önermesi aşağıdaki hangi önerme içinde yer almaktadır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Olup biten, olgu olan, olayların durumunun varlığıdır.
Kant’ın bilgibilimsel ayrımına göre bir yargının doğruluğuna karar verebilmek için ampirik deneyime ihtiyaç yoksa bu yargı hangi türdendir?
Doğru Cevap: A) A priori
Charles Sanders Peirce ''edimsel olanla düşünsel olan arasındaki bağları ön plana çıkarmayı'' tanımlamış mıdır?
Doğru Cevap: A) Pragmatizm,
Wittgenstein'ın Tractatus adlı eserindeki yaklaşımına göre "Dünya gerçekten var mı?" gibi cümlelerin gerçek soru olmamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Olgu temsil eden önermelerle yanıtlanamamaları
Akademik çalışmalarının büyük bir bölümünü aritmetiği mantığa indirgeyerek sağlam bir temele oturtmak amacına dayandıran ve bazı felsefecilerce analitik felsefenin kurucusu kabul edilen bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Frege
Batı Felsefesi’nin iki önemli figürü, Platon ve Aristoteles üzerinde derin etkisi olan Parmenides, varlığı ne ile özdeşleştirmiştir?
Doğru Cevap: A) Varlık, özü itibariyle düşünseldir ve duyusal olanın geçiciliğine ve değişkenliğine karşıt olarak kalıcı olması
Wittgenstein'ın Tractatus'ta dilin yüzeysel grameri ile dilin mantığını birbirinden ayırırken hocası olan hangi filozofu izlemektedir?
Doğru Cevap: A) Russell
"sub specie aeternie" ne demektir?
Doğru Cevap: C) Sonsuzluğun Bakış Açısı
Aşağıdaki aksiyomlardan hangisinin ispatı Euklides'in Unsurlar adlı eserinde içerilmez?
Doğru Cevap: B) Bir doğru çizgi üzerinde sonlu ve sürekli bir doğru parçası çizilemez.
Aşağıdakilerden hangisi Wittgenstein 'ın doğum yeridir?
Doğru Cevap: A) Viyana
I. Değerleri doğanın ötesinde veya üzerinde bir kaynakla (Tanrı, saf akıl vb.) özdeşleştirme. II. Öznel bir zemin (arzuların tatmin edilmesi, hazlar vb.) arayışı.III. Akla dayalı davranışlarla konuyu ilişkilendirmek.Dewey değerlerin kaynağı sorununa üsttekilerden hangisi ya da hangileriyle yaklaşmıştır?
Doğru Cevap: C) Yalnız III
Moore’a göre, sağduyuya dayalı önermeler karşısında felsefenin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Bu önermeleri nasıl bilebildiğimizi açıklamak
Russell’ın nesnelere ilişkin bilgi edinme kaynaklarımız ile ilgili yaptığı ikili ayrımdan biri nedir?
Doğru Cevap: A) Betimleme yoluyla bilgi
Dewey’e göre, “Yeni felsefe, mutlak kökenler ya da mutlak gayeler peşinde koşmamalıdır. Bu dünyada karşımıza çıkan somut sorunlara ilişkin somut çözümleri olanaklı kılan bir yönteme yönelmelidir.” Dewey’in bu görüşleri ileri sürmesine yol açan çerçeve değişikliğini ortaya koyan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Darwin
Peirce göre, ideal bir doğruluk ve bilgi noktasına giden bir yol var mıdır?
Doğru Cevap: E) Ampirik sorgulama,
Aşağıdaki psikoloji alanında yer alan psikoloji kuramlarından hangisi Darwin'in evrim kuramının etkisinde gelişmiş bir pisikoloji kuramıdır?
Doğru Cevap: B) İşlevselcilik
Moore'un, bir bütünün değerinin onu oluşturan parçaların toplamından daha fazla olduğunu savunduğu eser hangisidir?
Doğru Cevap: B) Principia Ethica
''Dış dünyanın, bizden bağımsız varlığını savunmaksızın bilimden ve bilimsel ilerlemeden söz edilmeyeceğini'' savunan felsefeci var mıdır?
Doğru Cevap: C) Russell,
Russell'ın belirli betimleyicilerin tekil adlar gibi bir bireye gönderim yapmasının gerekmediğini, bu düşüncenin dilin mantığının yanlış anlaşılmasından kaynaklandığını gösteren çalışması hangisidir?
Doğru Cevap: C) On Denoting
Açık önermeleri kapalı hale getirme, yani açık önermeleri doğruluk değeri taşıyan önermelere dönüştürme işlemine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Niceleme