logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Felsefe 1

Soru 1:

Quine’nin deneyciliğin iki doğması olarak adlandırdığı doğmaların ikincisinin diğer adı nedir?

Soru 2:

“Mantıksal pozitivistlerin anlam anlayışından hareket edersek söz konusu önermenin anlamı, onun ................. yöntemi olacaktır” cümlesindeki boşluğu hangi sözcükle tamamlamak mümkündür?

Soru 3:

Schlick farklı örneklerle anlam anlayışının sonuçlarını tartışırken aşağıdaki konulardan hangisini kullanmıştır?

Soru 4:

Ryle’a göre, kavramlar, idealar, terimler, yargılar vb. şeyler hakkında geliştirilen yanlış doktrinlerin temelinde ne yatmaktadır?

Soru 5:

Euklidesçi olmayan geometrilerin bir modele sahip olabileceğini ilk kez kim ortaya koymuştur?

Soru 6:

Bir yargının doğruluğuna karar verebilmek için ampirik deneyime ihtiyaç yoksa bu yargıya ne denir?

Soru 7:

Quine’a göre deneyimle ancak bilimin tamamı karşı karşıya getirilebilir.  Quine’ın bu yaklaşımını destekleyen düşük belirlenim savı hangi felsefeciye aittir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Gilbert Ryle’in en önemli eseridir?

Soru 9:

Austin’in hangi çalışması, genel anlamda idealizmin bir eleştirisini içerir?

Soru 10:

Mantıksal dizimbilimi bir dilin mantıksal dizimbilimi ile o dilin dilsel biçimlerinin biçimsel dili yöneten biçimsel kuralların sistemli ifadesini ve bu kuralları izleyen sonuçların geliştirilmesini kastediyoruz diye tanımlayan felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Quine’nin savunduğu bütüncülük yaklaşımı hangi şıkta doğru açıklanmıştır?

Soru 12:

Carnap pek çok felsefî sorunun aslında anlamsız olduğunu, çünkü dilin yanlış kullanımından kaynaklandığını savunduğu Felsefenin Sözde Sorunları ’nda  savunulan görüşlerin doğrudan bir sonucu ise  aşağıdakilerden hangisi felsefî söylemden tamamen elenmiştir?

Soru 13:

Doğrulanabilirlik ilkesi olgusal ise aşağıdakilerden hangisinin ifade edilebilmesi gerekir?

Soru 14:

Quine doktora tezini Whitehead ve Russell'ın hangi eseri üzerine yapmıştır?

Soru 15:

“Dewey’in felsefenin mahiyetine ilişkin bu görüşleri bir yandan epistemolojinin bir yandan da değerler kuramının doğallaştırılmasını içermektedir.” Bu tümcede “doğallaştırma” ile kastedilen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Wittgenstein'a göre türdeş bir yapıya sahip bir dil tahayyül etmek ve onun tamamını kuşatan bir kuram geliştirmeye çalışmak dilin hangi özelliğini göz ardı etmek anlamına gelir?

Soru 17:

Chicago’da bulunduğu yıllarda Carnap anlambilim, .............., olasılık ve tümevarım mantığı üzerine kitaplar yazdı.............üzerine çalışmaları olanaklı dünyalara gönderme yapmakta ve Kripke’nin 1959 yılından itibaren ön plana çıkardığı çalışmalarına paralellik arz etmekteydi.Boşluğa hangi şık gelmelidir?

Soru 18:

Quine göre deneyciliğin birinci dogması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi /hangileri söylenebilir? Birinci dogma beraberinde bilim adamları ile felsefeciler arasında bir işbölümünü getirmektedir. Bilim adamlar› sentetik doğruların peşine düşerken; felsefeciler mevcut terimleri analitik tanımlarla açıklamaktadır. Analitik ve sentetik önermeler arasında, keskin bir ayırım bulunmaktadır. Karmaşık önermelerin deneyimle karşılaştırılabilen basit önermelere indirgenmesi, analitik önermelerin varlığını gerektirmez. Analitik önermelerin bulunması, sentetik önermeler için bir sınır durumunu ifade etmektedir.

Soru 19:

Tarski’nin anlambilimsel doğruluk kuramı neden bir tartışma konusu olmuştur?

Soru 20:

Açık önermeleri kapalı hale getirmenin bir yolu aşağıdakilerden hangisidir?