logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarih Felsefesi 2

Soru 1:

Doğa biliminin değişmez ve öncesiz-sonrasız nesneleri olduğu oysa tarih bilgisinin sürekli değişen şeylere yöneldiği anlayışı eleştirisini ortaya koyan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Tarihselciliği dinsel geleneğin etkisinde olan ve geçmişin asla tam kavranılmayacak olaylarını tam olarak kavrayabileceğini iddia eden bir düşünce olarak eleştiren felsefeci kimdir?

Soru 3:

Comte’dan önce, "pozitif bilim çağına girilmiş olduğu" iddiasında bulunan düşünür kimdir?

Soru 4:

‘Tarihsel olguları açıklamak için nedenlerden etkileri çıkartmanın aksine, etkilerden nedenlerin bilgisini çıkartma’ tanımı aşağıda verilen hangi terimi açıklar?

Soru 5:

Doğa biliminin değişmez ve öncesiz-sonrasız nesneleri olduğunu ve tarih bilgisinin sürekli değişen şeylere yöneldiği anlayışını ileri süren filozof kimdir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi tarih olgularına Antipozitivist bir bakış açısıdır?

Soru 7:

Doğa bilimlerinin kendine özgü nesnesiyle tarih bilimlerinin kendine özgü nesnesi yapıca birbirinden farklıdır ve aynı yöntemlerle incelenemezler düşüncesini savunan akıma ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdaki filozoflardan hangisi tarihin zorunlu ilerleyen bir süreç olduğunu savunmuştur?

Soru 9:

Comte’a göre insan tarihi art arda gelen üç dönemden geçmiştir. Bu Comte’un aynı zamanda üç hal yasası dediği şeydir. Buna göre bu dönemler sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 10:

Tarihi ‘günah’ ve ‘korku’ kavramlarıyla ele alan, tarihin günah ve korkunun ortaya çıktığı bir süreç olarak değerlendiren düşünür kimdir?

Soru 11:

Geçmişin bugünden hareketle yorumlanabileceğini, tinselliğin mutlak değil tarihsel olarak göreli olduğunu savunan; görelilik( relativizm) felsefesini benimseyen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Nietzsche’ e göre insanın yaratıcılığının önündeki en büyük engel nedir?

Soru 13:

Neopozitivizmin genel bilim anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi yapısalcı görüşün (yapısalcılığın) özelliklerinden birisi değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 19.yy pozitivist akımın savunucularına göre doğru değildir?

Soru 16:

“ Bilen özne her zaman tarihin ürünüdür ve toplumsal bir varlıktır” diyen ve “tinsellik” kavramını “tarihsellik” ile eş anlamlı kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Marx’a göre tarihte her döneme belirli bir toplum biçimi karşılık gelir ve toplum biçimleri sürekli gelişerek ve dönüşerek yeni biçimler alırlar. Bu biçimlerin ortaya çıkışı demek tarih demektir ve insanlık tarihi sınıf savaşımları tarihidir. Buna göre insanın kurtuluşu ve iyileşmesi sürecinde tarihsel gelişmenin bir sonraki aşaması için zorunlu olan evre aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdaki yargılardan hangisi Collingwood’un tarih araştırması anlayışına uymaz?

Soru 19:

Pozitivizm akımının en önemli ismi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

“Olmuş olan tarihseldir, dolayısıyla tarihsel olan olmamış hale getirilemez” “Tarih ‘günah’ ve ‘korku’ kavramlarının ortaya çıktığı bir varoluş alanıdır” “Her tarihi olgu görelidir, mutlak değildir…” görüşlerini savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?