logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarih Felsefesi 1

Soru 1:

Savaş ve Barış Hukuku Üzerine isimli eserinde pozitif hukuk ile doğal hukuk arasında ayrım yapan hukuk felsefecisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Descartes'a göre aşağıdakilerden hangisinden ötürü tarihsel bilgiye kuşkuyla yaklaşılmalıdır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi İbn Haldun'un gittiği ve çeşitli bürokratik görevler üstlendiği yerlerden birisi değildir?

Soru 4:

“ İbn Haldûn, yazdığı Mukaddime adlı eserini toplamda altı bölüme ayırarak ele almış ve tartışmaya açmıştır. ” Mukaddime ’nin içeriğine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Toshihiko Izutsu aşağıdakilerden hangisini savunmamıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Rönesans’la ilgili dikkat çeken noktalardan biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Yeniçağ Avrupa Medeniyetinde ön plana çıkan kavramlardan biri değildir?

Soru 8:

I. Kozmogoni, “evrenin kökeni hakkında ortaya atılmış bilimsel kuram ya da efsane temelli açıklama” demektir. II. “İnsan her şeyin ölçüsüdür; olanların olduklarının, olmayanların, olmadıklarının” sözünün sahibi Herodotos’tur. III. Tyrannos, ya da tiran, halkını silah gücüyle yöneten, kendini toplumunun üzerinde görerek vatandaşına karşı sorumluluk duygusuyla hareket etmeyen, zorba bir yönetici olarak tanımlanabilir. Yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 9:

İslâm toplumunda bilgi ve bilgelik aşağıdakilerden en çok hangisinin uygulanması için gözetilen başlıca ölçüt kabul edilmiştir?

Soru 10:

I. Düşünceler tarihi  II. Olaylar tarihi  III. Ekonomi tarihi  IV. Doğa tarihi V. Kahramanlar tarihi Yukarıdakilerden hangisi/hangileri, Voltaire’in tarihi ayırdığı alt dallar arasında yer alır?

Soru 11:

İlk modern tarih filozofu sayılan Giambattista Vico (1668-1744) hakkında verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi İslam tarihçiliğinde, ilk dönemde ve sonrasında etkisini koruyan bilgi anlayışı temelinde diğerlerine göre daha sık rastlanan yöntemdir?

Soru 13:

"İnsanın kendini bilmesi için temel şart kökenlerini bilmesiyse, insanın kendini bilmesinin şartı evren anlayışının oluşturulmasıyla ilişkilidir (...) (Bıçak 2004).Bu tespite göre aşağıdakilerden hangisi, bu anlayışın oluşturulması için araştırılması gereken sorunlar arasındadır?

Soru 14:

“İlk modern tarih filozofu sayılan Giambattista Vico (1668-1744)’ya göre ancak birtakım hatalardan kendini koruyabilen tarihçi güvenilir bilgiye ulaşabilir.” Aşağıdakilerden hangisi Vico’nun işaret ettiği bu hatalardan biri olamaz ?

Soru 15:

Voltaire’e göre gerçek ve doğru tarih hangisidir?

Soru 16:

Rönesans’ın Fransızca’daki kelime anlamı nedir?

Soru 17:

1725'de yayınladığı Yeni Bilim adlı eserinde tarihe yeni bir bakış açısı getiren ve ilk modern tarih filozofu olarak değerlendirilebilecek filozof, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Alman Tarih Okulu’nun kökeni ve gelişimi bakımından en çok bağlı kaldığı öne sürülen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Kutatgu Bilig Kitâbu’l-İber Atabetü'l Hakayık Et-Tâ’rîf Şifâu’s-Sâîl Yukarıda verilen eserlerden hangileri İbn Haldûn’a aittir?

Soru 20:

İnsanın düşünsel yollarla doğa hakkında genelgeçer kabullere ulaşabileceğini savunan felsefi yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?