logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tarih Felsefesi 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Hesiodos’un çağlar öğretisinde yer almaz?

Soru 2:

Anlamlı tarih felsefelerinin çoğunun bunalım ya da geçiş dönemlerinde ortaya çıktığını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Ortaçağ’ın gözle görülür bir biçimde başladığını gösteren olay aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Soru 4:

Evrenin kökeni hakkında ortaya atılmış bilimsel kuram ya da efsane temelli açıklama anlamına gelen terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

“Anlayayım diye inanıyorum” sözü kime aittir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Platon'un ruh hakkındaki ifadelerinden biri değildir?

Soru 7:

Platon’ un “zamandan ve mekandan bağımsız, sonsuz-ölümsüz, ne ise o olarak kalan, hiçbir zaman değişmeyen soyut varlıklar” olarak tanımladığı kavram nedir?

Soru 8:

Tarihi bir varlık sorunu olarak yorumlayan bir felsefeciyle, onu bir bilgi etkinliği olarak gören felsefecinin ortak varsayımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I. Diyalektik, Platon’da felsefece düşünmenin bilgisine, ideaları kavrama yoluna yönelten bir yöntemdir. II. İdea; biçim, form anlamına gelen eidos sözcüğünün çoğul halinin, yani eide’nin, Platon tarafından değiştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. III. Tarih metafiziği, temelde, insanı bütünlüklü bir yapı olarak ele alır. Platon’un düşünce biçimiyle ilgili yukarıda verilen tanımlardan hangileri doğrudur.?

Soru 10:

“Dialektike” hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Mistik-panteist düşüncesinin sahibi kimdir?

Soru 12:

Hesiodos’ un insanın ortaya çıkışını ele aldığı, daha çok tanrıların tarihini anlatmaya yoğunlaştığı yapıtının adı nedir?

Soru 13:

Hesiodos, Çağlar Öğretisi ile aşağıdakilerden hangisine dikkat çekmek istemiştir?

Soru 14:

Ortaçağ’a temel karakterini veren Hıristiyan felsefesinin zeminini hazırlayan düşünürler için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aristoteles’ in, Akademia’ sından mezun olan ve pek çok konuda izinden gittiği hocası kimdir?

Soru 16:

Collingwood’a göre “tarih felsefesi” terimini ilk kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Karl Popper’e göre, insanın tarihinin en önemli kısmı nedir?

Soru 18:

Tarih felsefesi Walsh’a göre kendi içinde ikiye ayrılır. Aşağıdakilerin hangisinde söz konusu iki ayrım birlikte verilmiştir?

Soru 19:

Tarih içerisinde kullanılan Polis kelimesi Antikçağ Yunan dünyasında ne anlama gelmektedir?

Soru 20:

Pitirim Sorokin’e göre, anlamlı tarih felsefeleri, anlaşılabilir tarihsel olay yorumları ve toplumsal-kültürel süreçler üzerine yapılan kayda değer genellemelerin önemli çoğunluğu; I. Bunalım ya da geçiş dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. II. Çözülme dönemlerinde ortaya çıkmaktadır III. Kritik dönemlerin hemen öncesinde ve sonrasında ortaya çıkmaktadır Yukarıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?