logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarih Felsefesi 1

Soru 1:

İslâm Medeniyeti’nde Peygamber ve yakın çevresinin başına gelen önemli olayların anlatıldığı, yani içeriği özel sınırlarla belirlenmiş tarih kitaplarına verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Vico’ya göre, hangisi, tarih bilgisinin güvenilirliği konusunda göz önüne alınması gereken şartlardan değildir?

Soru 3:

Meşşai olarak adlandırılan İslam filozoflarının ilimleri sınıflandırırken yaptıkları ayrım aşağıdaki ikililerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

Wartenburg ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

Vico'nun, Yeni Bilim'i boyunca, insanın doğadan ayrı var ettiği kültür dünyasının, medeniyetlerin tümüne işaret edecek şekilde kullanılan anahtar kavramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Umrân sözcüğünü, bir bütün olarak medeniyet kavramını  içerecek biçimde kullanan düşünür kimdir?

Soru 7:

I. Doğa hakkındaki bilgimizin duyu verilerinden çıktığını savunmuşlardır. II. Evrenin matematik bir yapısı olduğunu savunmuşlardır. III. Usumuz ve kavramlarımızla evrendeki nesnelerin kendileri arasında tam bir uygunluk olduğunu savunmuşlardır. Usçularla ilgili yukarıda verilenlerden hangileri söylenebilir?

Soru 8:

İbn Haldûn’un kendi kullanımı izlendiğinde “mülk” terimi aşağıdaki hangi anlamda kullanılmaktadır?

Soru 9:

Orta Çağ İslâm Medeniyeti’nin ve düşüncesinin temel özelliklerine ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Ortaçağ’ın bir özelliğidir?

Soru 11:

Descartes’ın, insanı evrenin merkezine yerleştiren ve Yeniçağ evren kavrayışının temel bir aksiyomu olan Latince sözü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aydınlanma’yı düşüncede ve kültürde bir laikleştirme çabası olarak tanımlayan düşünür?

Soru 13:

Vico’nun, insanlıktaki, 1. Gelişme ve ilerlemelere, 2. Düşüş, gerileme ve barbarlaşmaya işaret etmek üzere kullandığı kavramlar, sırasıyla aşağıdakilerden hangileridir?

Soru 14:

Daha çok, kişiye özel, duyu deneyimlerinin sınırlarını aşan ve metafizik boyutu olan deneyimleri kapsayacak biçimde kullanılan kavram hangisidir?

Soru 15:

Fârâbî’ nin yaşadığı dönemde önemli ilim merkezlerinden biri olan, Moğol istilasından sonra ününü yitirmiş ve bir daha eski düzeyini yakalayamayan şehir hangisidir?

Soru 16:

Macchiavelli'ye göre olayları neden-sonuç ilişkisi içerisinde açıklayacak olan bir siyasi tarih yazımı, öncelikli olarak aşağıdaki amaçlardan hangisine hizmet edecektir?

Soru 17:

“ İbn Haldûn’un doğduğu ve yetiştiği dönemde Endülüs ve Kuzey Afrika’da siyasî ve medenî yaşam ile ilim ve düşünce faaliyetleri gerileme aşamasındadır. ” Yalnızca yukarıda verilen cümleden hareketle aşağıdaki hangi sonuca ulaşılabilir?

Soru 18:

Tarih sürecinin önemine, pozitif hukukun kavranması bağlamında değinen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Usçuluk hangi yüzyıllar arası etkili olmuş ve o çağa “Us Çağı” adını verebilmiş bir akımdır?

Soru 20:

Bir bilgi alanı olarak tarihin epistemolojisi, bir varlık alanı olarak tarihin ontolojisi olan ilim aşağıdakilerden hangisidir?