yüzyıl düşünürlerimizden Takiyettin Menküşoğul’u tarihi, ‘’tarihi varlık sahası adı altında ontolojik tabaka olarak tanımlamıştır: ’’Doğal varlık alanın tam karşıtı tarihsel varlık alandır. Bu varlık alanına ‘’tarihsel varlık alanı’’ adının verilmesinin nedeni: I. Tarihsel varlık alanın insan grupları, sosyal birlikler arasında olup biten olayların alanı olması II. Tüm insan eylemlerinin sonucunda ortaya çıkan başarıların tarihsel varlık alanı içinde yer alması III. Tüm olay ve insan eylemlerin oluş ve gelişme içinde bulunması Yukarıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) I-II-III
Aşağıdakilerden hangisi Augustinus’un tarih felsefesine yaptığı katkılar arasında gösterilebilir?
Doğru Cevap: E) Tarihi “tekerrürden ibaret” olmaktan çıkarır.
El-Harezmî’nin ilim sınıflamasına göre aşağıdakilerden hangisi Arap olmayan ilimler arasındadır?
Doğru Cevap: E) Tıp
Descartes, Spinoza ve Leibniz gibi usçular, aşağıdakilerden hangisini veya hangilerini savunmuşlardır? I) İnsanın, tabiat hakkında düşünce gücüyle genel-geçer ve kesin bilgilere ulaşabileceği II) İnsanın, ne yaparsa yapsın, herkesçe kabul edilebilecek bir bilimsel sonuca varamayacağı III) Evrenin, matematiksel bir yapısı olduğu
Doğru Cevap: C) I ve III
İbn Haldûn yeryüzünde insan topluluklarının kurduğu veya kurabileceği medeniyetlerin tümünü hangi sözcük ile tanımlamıştır?
Doğru Cevap: E) Umrân
Kuzeybatı Afrika’da şehir devletlerinin birbiri ardına kurulup yıkıldığı 14. yüzyılın başlıca bölgeleri aşağıdakilerden hangsisinde birarada verilmiştir?
Doğru Cevap: B) Fas-Bicaye-Tilimsan
‘Magnum Oposu’ eserinin yazarı olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Giambattista Vico
“Çizgisel Zaman” aşağıdaki hangi tarih anlayışı ile şekillenen yeni zaman anlayışına verilen addır?
Doğru Cevap: C) Yahudi-Hıristiyan
Historik bilgiye, yüzeysel bilgi yakıştırmasını yapan düşünür kimdir?
Doğru Cevap: A) Nicholas Malebranche
İslâm’ın gelişiyle, varlıklar arasında yeni bir ilişkinin kurulduğu ve kavramların yüklendikleri anlamlarla birlikte birbirleriyle tamamen farklı ilişkilendirildiği yeni bir sistemin, yani yepyeni bir evren kavrayışının ortaya çıktığını savunan görüş kime aittir?
Doğru Cevap: E) Toshihiko Izutsu
Aydınlanma adlandırmasıyla, aydınlanması beklenenin insan, aydınlatılması gerekeninse insan yaşamındaki anlam ve düzen olduğunu ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Macit Gökberk
Hangisi, Voltaire’in “Tarih” başlıklı yazısında tarihi ayırdığı alt dallardan biri değildir?
Doğru Cevap: D) Göçler tarihi
I. Trivium: gramer, retorik, mantık. II. Quadrivium: matematik, geometri, astronomi, fizik. III. Trivium+quadrivium=septem artes liberales Yukarıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: A) I ve III
Aşağıdaki eserlerden hangisi İbn Haldûn’e ait değildir ?
Doğru Cevap: D) Ruh Kasidesi
“ _ ____________ hem ilk kez Tarih Felsefesi adının kullanıldığı hem de tarihsel varlık alanına ve tarihin verdiği bilginin değerine ilişkin düşüncelerin değiştiği bir dönemdir.” cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olur?
Doğru Cevap: E) Aydınlanma
Tarihsel olaylara nüfuz edebilmek için bu olayların taşıyıcısı olarak “insan doğasının” öne alınması gerektiğini savunan düşünür kimdir?
Doğru Cevap: C) Hume
İslam’ın gelişiyle, varlıklar arasında yeni bir ilişkinin kurulduğu ve yepyeni bir evren kavrayışının ortaya çıktığını savunan kişi kimdir?
Doğru Cevap: A) Toshihiko Izutsu
Tarihu’r-Rusûl ve’l-Mülûk adlı eser kime aittir?
Doğru Cevap: D) Tâberî
Voltaire insanlık tarihini kendi içinde dört alt dala ayırmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan birisi değildir?
Doğru Cevap: E) Evren tarihi
Aşağıdaki tarihçilerden hangisi rönesans dönemi tarihçilerinden değildir?
Doğru Cevap: D) Braudel