logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Zihin Felsefesi

Soru 1:

Aşağıdaki filozoflardan hangisi psikolojik ol­guların “yönelimsel olarak  varoluştan yoksun olması” olarak betimlemiştir ve bu özelliğin zihinsel olanla fiziksel olanı ayıran özellik olduğunu iddia etmiştir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi heterofenomenoloji adını verdiği bir yaklaşımla bilinci, ayrıcalıklı erişim, yani birinci şahıs bilgisiyle değil, aksine üçüncü şahıs bilgisiyle erişilen bir şey olarak açıklamaya çalışır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Chalmers’a göre bilincin açıklamaya çalıştığı olgularla ilgili sorunlardandır?

Soru 4:

I. Duygu ve hislere sahip olma kapasitesi II. Geçmişi hatırlama, geleceği öngörme ve plan yapma yeteneği III. Ahlaksal, estetik ve dinsel yargılarda bulunma yeteneği IV. Soyut düşünme yeteneği V. Dil kullanabilme yeteneği Yukarıdakilerden hangisi/hangileri kişi olmayı belirleyen zihinsel özellik ve kapasiteleri işaret eder?

Soru 5:

Zihinsel olayların mekanik beyin süreçlerinin yan ürünü olduğunu ileri süren düalist görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Zihinsel durumların dışa vurulabilirliği. Bir sistemin kendi içsel durumlarına erişebilme becerisi. Dikkatin belli bir noktada odaklanabilmesi. Davranışın istemli bir şekilde kontrol edilmesi. Davranışsal bir sistem yoluyla bilginin birleştirilmesi. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Chalmers’a göre, bilinçle ilgili sorunlardandır?

Soru 7:

Paralelizm görüşünü savunanlar Descartes’ın yaptığı yer kaplayan maddesel töz ve düşünen zihinsel töz olarak ayrımını kabul ederler fakat neyi reddederler?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi 17. yüzyıl düşünürü olan ve deneyci bir yaklaşımla bundle (yığın) kuramını ortaya atan Hume’un görüşlerini yansıtmamaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Dennett'in, Descartes’ın kişinin kendi zihninin içeriklerini şüpheye düşmeyecek bir şekilde ve dolaysız olarak bildiğini, beyinle süngersi bez (pineal gland) adını verdiği bir yerde etkileştiği fikrini ifade etmektedir?

Soru 10:

Zihinsel durum ve olayları, belli bir davranışı eğilimli olma hali­ne indirgemeye çalışan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Kendilik, bir şey olarak ortaya konduğunda, akla ilk gelen “nasıl bir şeydir?” sorusu, kendiliğin hangi özelliğine işaret etmektedir?

Soru 12:

Yalnızca tek bir tözün, fiziksel tözün var olduğunu savunan görüş hangisidir?

Soru 13:

Transendental idealizm hangi düşünürle özdeşleştirilir?

Soru 14:

I. Bilincin özüdür. II. Bir anlamıyla kişinin, kendi zihinsel durumlarının bilgisine nasıl eriştiğiyle bağlantılıdır. III. Öz bilinç veya kendilik bilinci olarak da tanımlanır. IV. Genellikle “doğrudan ya da dolaysız farkındalık” ya da “ayrıcalıklı erişim” diye adlandırılan bilinç durumudur. V. Bilinçle ilgili yapılan çeşitli tanımların ortak özelliği, bilinci fenomenolojik ve davranışsal yönden öznel deneyimin nasıl ifade edildiği bakımından ele almalarıdır. Yukarıda öznellikle ilgili verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 15:

Beynin bilincin nedensel temeli olduğunu kabul eden, ama bu bağlantının doğasının, bizler için bir giz olduğunu iddia eden araştırmacılara ne denir?

Soru 16:

"Gerçekten var olduğundan ve bilgisinden emin olabileceğimiz tek şey izlenimlerdir." Bu görüş kime aittir?

Soru 17:

Zihin ve beden arasında bir nedensellik ilişkisini savunan düalist görüşün adı nedir?

Soru 18:

“Phaidros diyaloğunda, psişe’yi akıllı kısım, irade ya da tinli kısım, arzulayan kısım olarak ayırıp, beyaz at ile temsil edilen irade ve siyah at ile temsil edilen arzulayan kısmın, akıllı kısmı temsil eden sürücü tarafından sürüldüğünü söylerken insan zihninin çoğulluğuna işaret etmekteydi.” Yukarıdaki paragrafta hangi düşünürden bahsetmektedir?

Soru 19:

Sinir hücrelerini temsil eden birçok basit işlemci yoğun bir şekilde birbirine bağlanırsa milyonlarca satırlık kodlar yazmak zorunda kalmadan beyin benzeri davranış elde edilebileceğini savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Nörolojiden edinilen kimi bulgular ve psikopatolojik bozukluklar yöne- limsel zihin halleri gibi gülün kırmızılığını görmek, buzun soğukluğunu hissetmek ve bunları sözel olarak ifade etmek gibi bazı nitel zihin hallerinin de her zaman bi- linçli olmadığını göstermektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu konudaki en önemli bulgu kaynağıdır?