logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Zihin Felsefesi

Soru 1:

“Beyin için zihin neyse bilgisayar donanımı için program odur.” görüşünü savunan bilimadamı kimdir?

Soru 2:

Spinoza'nın evren kuramını hangi filozof şekillendirmiştir?

Soru 3:

"Gıdıklanma gıdıklandırır. Böyle duyumlara ne ad verilir?

Soru 4:

Aşağıda özellikleri verilen kuramsal görüş hangisidir? - Davranışçılık görüşüne nazaran daha gelişmiş bir materyalizm görüşüdür. - Her bir zihinsel durum için, onu tanımlayan işlevsel bir rol vardır. - Zihinsel durumları, bilimsel psikolojik bir dille ortaya koyabilecek felsefi bir çerçeve sağlar.

Soru 5:

Turing Testi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenmez?

Soru 6:

Kendiliği “Ben düşünce değilim, ben eylem değilim, ben his değilim. Ben düşünen, davranan ve hisseden bir şeyim” şeklinde tanımlayan düşünür kimdir?

Soru 7:

Karşımızdaki bir başka kişinin, hatta üst düzey bir memelinin ya da bir makinenin, kendimiz gibi bir zihne sahip olduğundan nasıl emin olabiliriz sorunu, hangi zihinler sorunudur?

Soru 8:

Hangisi Chalmers'a göre bilinçle ilgili görece daha karmaşık bir sorundur?

Soru 9:

Kişinin hiç bir nitel zihin halinin, yani algılanmış niteliğin bilincinde olmadığının varsayıldığı düşünce deneyine ne ad verilir?

Soru 10:

1950 yılında yayınladığı “Bilgisayar makineleri ve Zeka” (Com­puting Machinery and Intelligence) başlıklı meşhur makalesinde “makineler dü­şünebilir mi?” sorusuna cevap arayan ve makine zekâsı kavra­mını ortaya atarak, insan zekâsını taklit eden makinelerin yapılabileceği fikrini geliştiren kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Bütünlük sorunu Döngüsellik sorunu Kimlik sorunu Yukarıdakilerden hangisi veya hangisi kişisel özdeşlik sorunlarındandır?

Soru 12:

Bütün deneyimlerin aynı kişi tarafından yaşanmasını, kişisel özdeşliğin ölçütü olarak öne süren kuramcılar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

İnsanlar tarafından yapıldığında zeka gerektiriyor dedirten işlerin, bilgisayarlar tarafından yapılmasını sağlamaya çalışan bir bilgisayar dalını isimlendirmek üzere ortaya atılan yapay zeka terimi, ilk defa hangi bilim adamı tarafından kullanılmıştır?

Soru 14:

Yapay zekanın çıkış noktası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

"Bir elmayı aynı elma yapan şey, başlangıçta ona elma olma özelliklerini kazandıran özsel niteliklerini korumasıdır. Yani elma, ağacından kopartılmış bir meyva olma özelliğini koruduğu müddetçe önümüzdeki meyva bir elmadır." Yukarıdaki durum hangisiyle açıklanabilir?

Soru 16:

Chalmers’a göre, bilinçle ilgili sorunların çoğu, bilincin açıklama­ya çalıştığı olgularla ilgili sorunlardır. Chalmers’in sıralamasına göre aşağıdakilerin hangisi yanlıştır?

Soru 17:

“Epifenomenalizme benzer ama, onunla bağdaşmayan bir başka düalist görüş de zihinsel olayların, fiziksel olayların özel niteliklere sahip parçaları olduğudur. …………………………. olarak bilinen bu görüşe göre fiziksel beynin dışında bir töz yoktur.” Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdaki hangi kuram tamamlar?

Soru 18:

Zihni ve maddeyi birbirine indirgenemeyen, ama aralarında nedensellik ilişkisi olan iki töz olarak kabul eden görüşe ne ad verilir?

Soru 19:

Materyalistler için en önemli sorun, zihinsel olayları tamamen fiziksel terimlerle açıklayabilme çabasıdır. Dolayısıyla materyalistler, çoğu kere zihnin, .......... bir çözümlemesini vererek zihinsel durumları tamamen fiziksel süreçlerle açıklamak zorunda kalırlar. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 20:

Aşağıdaki ögelerden hangisi kişinin, kendi zihinsel durumlarının bilgisine nasıl eriştiği ile bağlantılıdır?