logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Zihin Felsefesi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi bilinçle ilgili en temel sorunsal olarak alanyazına yansımaktadır?

Soru 2:

Hangi düşünür benzerlik argümanını, bu yaklaşımın doğru olan ve doğru olmayan tanımlamayı birbirinden ayırt edecek bir ölçüt olmaması temelinde eleştirir.

Soru 3:

“Bana kalırsa ben, kendilik dediğim şeyin en yakınına girecek olursam, her zaman sıcaklık ya da soğukluğun, ışık ya da gölgenin, sevgi ya da nefretin, acı ya da hazzın şu ya da bunun tikel algısına çarparım. Hiçbir zaman benliğimi bir algı olmaksızın yakalayamam ve hiçbir zaman algıdan başka bir şey gözleyemem” Hume bu söylemine göre aşağıdakilerden hangi çıkarımı yapabiliriz?

Soru 4:

Rahip Berkeley’in “düşünen aktif bir ilke” tanımı, kendiliğin hangi özelliğine ilişkin ortaya atılmıştır?

Soru 5:

Aşağıdaki ögelerden hangisi bilincin, her zaman bir şeyin bilincinde olması demektir?

Soru 6:

Başka kişilerin davranışlarını, arzular, niyetler, duyular bağlamında açıklayabiliyorsak o zaman onların da kendimiz gibi birer zihne sahip olduğunu kabul etmemiz gerektiğini varsayan kuramın adı nedir?

Soru 7:

Bilincin evrende her yerde, her şeyde olduğunu savunan görüş aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 8:

Aşağıdaki sorunlardan hangisi bilinçle ilgili en temel sorundur?

Soru 9:

Bir kişinin “ağrı” terimiyle isimlendirilmiş içsel zihinsel durumuyla bir başka kişinin “ağrı” adı verilen içsel zihinsel durumunun, birbirinden son derece farklı olabileceğini gösteren duruma ne ad verilir?

Soru 10:

“Bi­linç, her zaman duygu ve algılarımızla birliktedir, herkes, kendisi için, kendim dediği şeydir” Yukarıda verilen bilinç hakkındaki söylem hangi düşünüre aittir?

Soru 11:

Hangi düşünüre göre kişisel özdeşlik teke tek bir ilişkidir?

Soru 12:

Kişisel özdeşlik sorunu aşağıdaki sorulardan hangilerinin sırasıyla sorulmasıyla oluşmuştur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisinde kişisel özdeşlik sorununda kişinin, zaman içinde aynı kişi olarak sürekliliğini sağlayan şeyin ne olduğuna bağlı olarak değişen özdeşlik ölçütleri doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

“ Felsefi Soruşturmalar’da, herkesin kendine özel bir kutusunun olduğu ve kutunun içindeki şey yalnızca kişinin kendisinin görebildiği, kimsenin bir başkasının kutusunun içindekileri görme şansının olmadığı, bir düşünce deneyi geliştirir. Herkesin kendi kutusunda bir böcek olduğunu söylemektedir.” Yukarıdaki paragrafta hangi düşünürden bahsetmektedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Platon ve özellikle Descartes’ın düalist görüşlerinden kaynaklanan ego kuramına göre maddi olmayan, uzamsal olmayan, ölümsüz ruha dayananan kuramdır?

Soru 16:

Aşağıdaki hangisi (hangileri) Aristoteles ve düşünceleri ile ilgili doğru bilgidir? I. Aristoteles Platon’un öğrencisidir. II. Aristoteles, insana has özellikleri, diğer canlı türlerinden ayırt edebilmek için, son derece kapsamlı bir teori geliştirmiştir. III. Aristoteles’e göre ruh ve bedenin bir bileşkesi olan insan, aynen diğer bireysel tözler gibi var olan birincil tözdür. IV. Aristoteles’e göre ruh ve beden aynı olmalarına rağmen bireyin ayrılabilir parçasıdırlar.

Soru 17:

Searle’e göre kuvvetli yapay zeka görüşünden çıkarılacak sonuç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisinin “kör görü” hastalarıyla yaptığı deneylerdeki bütün nitel zihin halleri hastanın bilincinin dışında olursa ne olur, sorusunu akla getirmiştir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi zihin felsefesinin temel kavramları arasında yer almaz?

Soru 20:

Döngüsellik eleştirisini bertaraf etmek üzere, Locke’un bellek ölçütünü düzeltme girişimi ilk kimden gelmiştir?