logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Siyaset Felsefesi 2

Soru 1:

I. İkinci Dünya Savaşı II. Aydınlanma III. Fransız Devrimi Avrupa kıtasında ortaya çıkan ilk ulus-devletlerin yukarıdakilerden hangisi veya hangileri sonucu ortaya çıktığı söylenmektedir?

Soru 2:

Devlet kavramı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi çokkültürlülüğün özelliklerinden biri değildir ?

Soru 4:

Latincede aklın hesap yapan, çıkarımlarda bulunan ve ilişkiler kuran çözümleyici yönüne işaret eden terime ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi sosyalizmin eksen kavramlarından birisi değildir ?

Soru 6:

Türlerin Kökeni adlı eserin sahibi İngiliz biyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

İnsan topluluklarını birbirinden ayırırken ırk ölçütüne dil, kültür, din gibi diğer unsurların yanında yer veren ve yalnızca üstün olarak nitelediği topluluğa değerlendirme hakkı tanıyan tutuma ne ad verilir?

Soru 8:

Anadilde eğitim talebi aşağıdaki düşüncelerden hangisinde ön plana çıkar?

Soru 9:

Devlet, birey, toplum gibi kavramlarını öğrenmek isteyen bir öğrenci, konuyu çalıştıktan sonra aşağıdaki çıkarımlardan hangisini yapmalıdır?

Soru 10:

Küreselleşme ve küreselleşmenin beraberinde getirdiği değerler, “.............” kavramını küreselleştirerek yabancılaştırmış ve düşman haline getirmiştir. Yukarıdaki cümlede boşluk bırakılan alana aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi etnosentrizmin sonuçlarından biri değildir ?

Soru 12:

“Güçlü olan, gücünü bir hak haline, boyun eğmeyi ise bir görev haline getirmedikçe, asla sürekli efendi olarak kalacak kadar güçlü değildir” diyerek  siyasal iktidarın varlığını, ancak yönetilenlerin rızasına dayalı olarak sürekli kılabileceğine dikkat çeken düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Doğa durumunu "insan insanın kurdudur" şeklinde betimleyip, böyle bir durumun insanların güvenliğini sağlayamayacağı için, insanların güvenlik kaygısı taşıyan rasyonel temellere dayanan bir toplumsal sözleşmeyle doğal haklarını bir monarka devretmesini savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Devletin olabildiğince küçülmesi ve insanların ahlaki kısıtlamalardan bütünüyle serbest kalması gerektiğini ileri süren anlayış hangisidir?

Soru 15:

Gelişmiş-zengin ülkelerin, çok-uluslu şirketlerin, büyük sermayenin dünyayı kendileri için sınırsız pazar ve kârlarını artırmak için propagandasını yaptıkları yeni bir sömürü yöntemi, siyasal proje ya da ideolojik tahakküm aracı olduğunu ileri sürerler. Bu bakış açısını benimseyenlere küreselleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Yasin Ceylan'a göre hangisinin yokluğunda küreselleşme dahil her şey çökmeye mahkumdur?

Soru 17:

'' bir grup insanın ya da halkın kendi ırk, din, dil, değer dizileri ve kültürlerinin diğer halklarınkinden üstün olmasının doğal olduğunu ve değerlendirme ölçütlerini koyması gerekenin üstün olan halk olması gerektiğini savunan yaklaşımdır.'' verilen tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 18:

I.   Tarihi toplumların sosyoekonomik yapıları, yani maddi ilişkiler ağı belirler. II.  Tarihte, sınıf çatışmalarının devrimle toplum yapısının değişmesine neden olduğu aşamalar belirleyicidir. III. Tarih süreci bilinçsiz bir şekilde akıp gitmektedir. IV. Tarihte bir nesnellikten söz edilemeyecek olsa da belirli bir anlamda öznel olarak tarihten söz edilebilir. Yukarıdakilerden hangisi Marx ve Engels’in materyalist, ilerlemeci ve belirlenimci (determinist) bir tarih ve toplum anlayışı oluştururken dayandıkları temel ilke ve varsayımlar arasında sayılabilir?

Soru 19:

Faşizmin sembolü olan balta bulunan çubuk demeti daha sonra hangi devletin resmi sembolü olmuştur?

Soru 20:

Belirli bir toprak parçası üzerinde egemen gücün tekliğini gösteren devlet modeli hangisidir?