logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Siyaset Felsefesi 2

Soru 1:

Devletin müdahale etmediği serbest piyasanın kendi iç dengesini bulacağı inancına dayanan kuramda, devlete biçilen rol için Locke’un kullandığı mecazi ifade nedir?

Soru 2:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi çokkültürlülüğe sahiplik yönünden ele alındığında diğerlerinden daha önde gelir?

Soru 3:

Ulus olmanın vazgeçilmez koşullarından biri olarak görülen, bir halkın diline, kültürüne ve toplu yaşam deneyimine özgün kimlik kazandıran unsurların toplamını ifade eden terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

“ Ulus-devletler günümüzde ……… talepleri ve küreselleşmenin getirdiği sorunlara bağlı bir meydan okumayla yüzleşmek durumundadır. ” Boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?

Soru 5:

Marksist eğilimli sol-sosyalist akademik ve siyasî çevrelere göre, küreselleşme ne tür bir araç olarak tanımlanmıştır?

Soru 6:

“ Modern devleti kendisinden önceki sosyal örgütlenmelerden ayırt eden en temel özelliği, _____________ ve _____________ bir iktidar yapısına sahip oluşudur. ” Yukarıda boş bırakılan yerlere aşağıdaki seçeneklerde yer alan sözcüklerden hangileri getirilmelidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi ulus-devlet kavramı ve ulus-devletler için söylenemez?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi modern devletin kendisinden önceki sosyal örgütlenmelerden ayıran en temel özelliktir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi gelişmiş toplumlar olan Batı ülkelerinde çokkültürlülük, yabancı düşmanlığı ve ötekileştirme gibi kavramların ortaya çıkmasında daha etkili olmuştur?

Soru 10:

Bir olgu olarak küreselleşmeye ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenebilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi liberalizme ait unsurlar arasında değildir?

Soru 12:

Ulus-devleti ve küreselleşmeyi günümüzde felsefî açıdan değerlendirmenin yolu hangisini temel almaktan geçmektedir?

Soru 13:

Ünlü eseri Toplum Sözleşmesi’nde “güçlü olan, gücünü bir hak haline, boyun eğmeyi ise bir görev haline getirmedikçe, asla sürekli efendi olarak kalacak kadar güçlü değildir” diyerek, siyasal iktidarın varlığını, ancak yönetilenlerin rızasına dayalı olarak sürekli kılabileceğine dikkat çeken düşünür kimdir?

Soru 14:

Devletin kendisine bağlı topluluklar üzerinde ortak bir kültür politikasından söz etmenin mümkün olmadığı, her bir kültürün kendi siyasal haklarını ve kendi geleceğini belirleme ehliyetine sahip kılındığı, etnik-kültürel grupların topluma aidiyetlerini kolektif haklarını kullanmaktan vazgeçmeden tanımladığı çokkültürcülük türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

''Fransızcada“yeniden doğuş” anlamına gelir ve Avrupa’nın Ortaçağ’dan sonra Antik Yunan bilgeliğini ve düşünce ürünlerini yeniden keşfederek kültürel bir yenilenmeye geçiş sürecinin adıdır.'' verilen tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 16:

Ahlak bakımından doğru eylem ya da siyasetin toplumun üyelerine en büyük mutluluğu getiren eylem ya da siyaset olduğunu savunan görüşe ne ad verilir?

Soru 17:

Devletin kaynağı olarak aileyi gösteren, egemenin otoritesini de aile içerisindeki babanın sınırsız otoritesine benzeten, bu çerçevede bir ülkede tek bir egemenin bulunduğunu ve egemenin buyurma gücünün hiçbir koşulda sınırlanamayacağını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aydınlanma Çağının mirası olan eşitlik, akılcılık, ilerleme gibi değerlerin yerine birlik, farklılıkla mücadele, liderlik, güç gibi olguları çıkartan ve Devlet-Toplum-Birey denkliği anlamına gelen siyasi görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Liberal öğretiye göre aşağıdaki önermelerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Komünist topluma ulaşmanın yolunun, geçiş sürecinde topluma kanaat önderliği yapacak olan proletarya diktatörlüğünden geçtiğini ileri süren kişi kimdir?