logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Modern Felsefe 2

Soru 1:

Schelling’e göre mutlak’ın kendisini doğada nesnelleştirmesi sürecinin ikinci aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Fichte hangi düşünürün pratik felsefe-ahlak felsefesine ilişkin görüşlerini çıkış noktası yaparak idealist felsefesini oluşturma yoluna gitmiştir?

Soru 3:

Kant pratik aklın postülatlarını, aşağıdakilerden hangisi belirlemiştir.

Soru 4:

Bilim kuramının ilkelerine göre işlenmiş olmakla birlikte, Fichte’nin felsefesinin bir etik idealizm olma niteliğini açık bir biçimde gözler önüne seren çalışması hangisidir?

Soru 5:

Kant'a göre, hangisi pratik aklın postülatları arasında yer alır?

Soru 6:

Fichte, devletin temeli ve doğası hakkındaki görüşlerinde kullandığı 'toplumsal sözleşme’ ve ‘genel istenç’ kavramlarını kimden ödünç almıştır?

Soru 7:

Schleiermacher’e göre, insanın ahlaksal yaşamı hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 8:

Fichte’nin üç temel önermeye dayalı düşünme sisteminde antitez aşağıdakilerden hangisine karşılık gelmektedir?

Soru 9:

Kant'a göre devletlerarası ilişkileri düzenlemek için uluslar arası bir hukuk sisteminin dayanmak zorunda olduğu  ilkelerden birisi değildir ?

Soru 10:

Alman İdealizmi aşağıdaki filozoflardan hangisinin kuramsal ve pratik felsefe alanındaki görüşlerinden hareketle gelişmiştir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi modern hermeneutiğin kurucularından biri olarak kabul edilir?

Soru 12:

Schelling’in felsefi gelişiminin evreleri hangisinde doğru sıralamada verilmiştir?

Soru 13:

Kant’ın düşüncelerinin gelişim dönemleri aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

Schelling felsefesinde, doğadaki her şey karşıt güçler arasındaki ............., bu güçlerin birbirlerine karşılıklı etkide bulunarak sonunda bir dengeye ulaşmalarından oluşur. Cümlesinde boşluğa ne gelmelidir?

Soru 15:

Kant’a göre dinin odak noktasında, insan yaşamında, neyin gerekliliğine inanma yer almalıdır?

Soru 16:

Kant’ıni ilk yazıları hangi alana ilişkindir?

Soru 17:

Kant'a göre "Güzel herhangi bir kavram olmaksızın zorunlu bir hoşlanmanın nesnesi olarak kabul edilen şeydir.” Buradaki "zorunluluk" kavramı için hangisi doğrudur?

Soru 18:

I. Her bilimin temel bir ilkesi vardır ve felsefe için bu ilke bilinçli varlık, düşünen ben olmalıdır. II. Ben’i ne denli bilinç nesnesi yapmaya çalışırsak çalışalım her zaman nesneleşmeyi aşan bir ben kalır. III. Mutlak ben salt bir etkinlik, sonsuz bir çabadır. IV. Vicdan belirli ödevimizin dolaysız bilincidir ve yanılması kaçınılmazdır. Verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri Fichte'nin görüşlerini doğru olarak yansıtmaktadır?

Soru 19:

I. Her bilgide algı ve kavram olmak üzere iki yan vardır. İlki duyularımızla, ikincisi anlama yetimizle ilgilidir ve duyusuz kavramlar boş, kavramsız duyular kördür. II. Uzay ve zaman ideleri duyu/duyarlık yetimizin formlarıdır. III. Salt duyusal verilerin tek başına bize bilgi sağladığı konusunda Empiristlerle aynı görüştedir. IV. Zaman ve uzay mutlak bir gerçekliğe sahip değildirler. Bunlar ideal varlıklardır. Kant'ın "Transsendental Estetik" üzerine görüşleri hangisinde ya da hangilerinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 20:

Kant'a göre aşağıdakilerden hangisi kiplik açısından yargılar arasındadır?