logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Moders Felsefe 1

Soru 1:

Bilginin duyu deneyimiyle başlaştığını savunan, aklın doğuştan idelerle donatılı olduğu fikrine karşı çıkan ve bu idelerin başında “a, a’dır” ve “hem a, hem -a olamaz” diyen filozof kimdir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi David Hume'a ait eserlerden biri değildir?

Soru 3:

I. Melek II. İnsan III. Bitki IV. Zihin Yukarıdakilerden hangisi birincil yönelimsel tümel adlar arasındadır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Cucanus'a göre Tanrı'ya ulaşmada kullanılan yoldur?

Soru 5:

Hobbes'a göre felsefedeki uslamlamaların ana eksenini oluşturan yöntem hangisidir?

Soru 6:

Rousseau, genel istenç düşüncesini ilk kez hangi yapıtında dile getirmiştir?

Soru 7:

Berkeley’in metafiziği ile ilgili bilgiler, aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? I.Her zaman algılayan bir Dışsal Zihin vardır. II. Tanrı doğadaki şeylerin düzeninin nedenidir. III.  Zihin ve ruhlar Tanrı’ya bağımlıdır. IV. Sonul gerçeklik ruhsaldır.

Soru 8:

Hangi düşünüre göre insanların her birinin kendi kişisel çıkarı adaletin tesis edilmesinin kökensel güdüsüdür, ama kamusal çıkar demek olan duygudaşlık, ahlaksal onaylamanın kaynağıdır ?

Soru 9:

Gerçekte bir tanrıtanır olmasına rağmen, kiliseyi bilginin, aklın, zihinsel aydınlanmanın önünde engel olarak gören ve bireysel özgürlük kazanımı için kilise ve devlet kurumuna karşı savaşan düşünür hangisidir?

Soru 10:

Maddi olmayan tözsel bir varlık olarak ruh kavramını gereksiz bir kavram olarak gören aydınlanma çağı düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Montesquieu'ya göre din hükümlerinin yasaların yerini almış olarak göründüğü, dine daha yakın olarak, gelenek ve göreneklerin de yasa ayarında etkili olduğu yönetim biçimi hangisidir?

Soru 12:

Hangi düşünüre göre politik özgürlük, güçlerin ayrılığı ilkesini gerektirir başka deyişle, yasama, yürütme ve yargı güçleri kesinlikle birbirlerinden ayrılmalıdır ?

Soru 13:

Ahlakın en temel ilkesinin "kamu iyiliği en yüksek yasadır" olarak dile getirilebileceğini savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Hangi düşünüre göre insanların duyu düzeyini aşan bağımsız bir yetileri yoktur. Herhangi bir yargıda bulunmak bireysel düşünceler arasındaki benzerlikleri ya da benzemezlikleri algılamaktan ibarettir. Yargıda bulunmak, salt bir algılamaktır ?

Soru 15:

d'Alembert ahlakı nasıl tanımlamaktadır?

Soru 16:

Hobbes’a göre Tanrı ve tinsel varlıklar neden felsefeden dışlanmalıdır?

Soru 17:

"Felsefe nedensel açıklamayla ilgilenir. Konusu, oluflumunu tasarlayabilece¤imiz birleflme ve çözülme özelliği taşıyan her türlü cisimsel şeydir. " Yukarıdaki açıklamayı kim yapmış olabilir?

Soru 18:

I. Gezegenlerin yörüngeleri eliptiktir. II. Her gezegen güneş çevresinde çizdiği yörüngede eş zamanda eş uzunluğu geride bırakır. III. Gezegenlerin dönüş zamanının karesi, gezegenin güneşten ortalama uzaklığının küpüyle orantılıdır. Yukarıdaki cümlelerin hangileri Kepler Yasaları arasında yer alır?

Soru 19:

Geulincx, Descartes'in zihin-beden düalizmini hangi temelde çözmeye çalışmıştır?

Soru 20:

I. Aydınlanmacı düşünceler sadece filozoflar tarafından benimsenmemiş, aydınlar ve gazeteciler aracılığıyla kamuya açık merkezlerde üretilerek, tartışılarak halka ulaştırılmaya başlanmıştır. II. Aydınlanma filozoflarının dine karşı olan tutumları, daha çok dinsel kurumların yozlaşmış ve çağdışı kalmış uygulamalarından kaynaklanmaktadır. III. Kurgul metafiziği merkeze oturtan bir düşünce sistemi geliştirmişlerdir. IV. Dinsel dogmaların, batıl inanışların insan yaşamından uzaklaştırılması, insana onurlu bir yaşamın kapılarını açan temel hak ve özgürlükler için mücadele sürecine girilmesi bu dönemin en temel yönelimidir. Aydınlanma çağının genel özellikleri ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?