logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yurttaşlık ve Çevre Bilgisi

Soru 1:

Aşağıdaki ikililerden hangisi yanlış verilmiştir?

Soru 2:

Anayasa’nın 80. maddesine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin temsili ile ilgili hangisi doğrudur?

Soru 3:

Seçeneklerden hangisi toplumun özelliklerinden birisidir?

Soru 4:

Türk topraklarındaki ilk sigorta ve güvence-teminat çalışmaları şirketleşme ölçüsünde kaçıncı yüzyılda ortaya çıkmıştır?

Soru 5:

İl özel idaresinin karar organı olan ve ildeki seçmenler tarafından ilçeler adına beş yıllığına seçilmiş üyelerden oluşan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdaki devlet tanımlarından hangisi Hegel'e aittir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal devlet anlayışının temel faaliyetidir?

Soru 8:

I. İdare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir II. İdarenin kuruluş ve görevleri, merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanır III. Kamu tüzel kişiliği, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulur IV. İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır V. İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür Yukarıdakilerden hangisi 1982 Anayasası’nın “idare” başlığı altında düzenlenen bölümünde kamu yönetiminin örgütlenmesi ve işleyişine ilişkin genel esaslar arasında sayılır?

Soru 9:

I. İl yönetimi II. Yardımcı kuruluşlar III. İlçe yönetimi IV. Bölge müdürlükleri Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri taşra örgütü içinde yer almaktadır?

Soru 10:

Maden çağlarında insanlar arasındaki ilişkinin ve ticaretin artması, ailelerin büyümesi, birbirine yakın farklı grupların oluşması ile köyler dışında şehirler de kurulmuştur. Aşağıdaki uygarlıklardan hangisi Mezopotamya’da Dicle ile Fırat Vadisi’nin aşağı bölgelerinde kurulmamıştır?

Soru 11:

Anayasa’mızın 96. maddesine göre “Türkiye Büyük Millet Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tam sayısının en az .......... ile toplanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa’da başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tam sayısının ............................. az olamaz”. Boşluklara gelecek kısımlar sırasıyla aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

İnsanın hiçbir baskı ve zorlamaya maruz kalmadan düşünüp ve bu bağlamda kendi iradesiyle hareket etmesine ne denir?

Soru 13:

Anayasa’mıza göre, bir siyasal partinin TBMM’de grup kurabilmesi için en az kaç milletvekiline sahip olması gerekmektedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal devletin günümüzdeki faaliyetlerinden biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi toplumun özellikleri arasında yer almaz?

Soru 16:

I. Platon’un devletin doğal bir organizma olarak görüldüğü yaklaşım II. Aristoteles’in temsilcisi olduğu devletin belirlenmiş hizmetlerini gerçekleştirmek üzere kurulduğu fikri III. Toplumsal sözleşme fikrini kabul eden Hobbes, Locke ve Rousseau’nun devlet anlayışı IV. Hegel tarafından ortaya atılmış olup günümüz ulus devlet kavramına ilişkin devlet anlayışıdır Devlet kavramını tanımlayan düşünürlerin görüşlerinin ortak özelliği bakımından incelediğimizde bu temel yaklaşımlardan hangisi- hangileri doğrudur?

Soru 17:

Aydınlanma Döneminin en önemli insan hakları temsilcisi kimdir?

Soru 18:

Sekülerizm Avrupanın gündemine ne zaman oturmuştur?

Soru 19:

"İlk derece mahkemelerinin henüz kesinleşmemiş son kararlarının hem maddi hem de hukuki yönden denetlenerek, hukuka aykırılıkları gidermek için kabul edilmiş bir olağan kanun yoludur". Sözü edilen kavram seçeneklerden hangisidir?

Soru 20:

Laiklik ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?