logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yurttaşlık ve Çevre Bilgisi

Soru 1:

Tam yargı davası açabilmek için aşağıdakilerden hangi olayın gerçekleşmesi gerekir?

Soru 2:

Hıristiyanlık dahil bütün dinleri kabul etmeyen ve hiç bir dinin doğru olmadığını savunan düşünür kimdir?

Soru 3:

Ziya Gökalp’in kendi yazılanlarında laiklik kelimesi anlamında sonuna kadar kullandığı kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi sekülerizmle ilgili yanlış bir bilgidir?

Soru 5:

Aşağıdaki bakanlıklardan hangisi, mevcut fiziki coğrafya içerisindeki doğal yaşamın korunması ve alanların iktisadi anlamda yıpratılmadan mümkün oldukça dengeli biçimde sürdürülebilir halde işlevini yerine getirmesini hedefleyen çalışmaları gerçekleştirmektedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi cumhurbaşkanı olabilmenin şartlarından biri değildir?

Soru 7:

Devletin doğal bir organizma olarak görüldüğü yaklaşım hangi düşünüre aittir?

Soru 8:

I. Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak II. Bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek III. Para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek IV. Milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak V. Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek Yukarıdakilerden hangisi Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri arasında sayılır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi yurttaşların vazifelerinden biridir?

Soru 10:

I. Evlilik dışı ilişkilerin ya da hemcinslerle evliliklerin meşrulaştırılması II. Kişilerin artık medya kanallarında verilen şiddet ya da magazinsel içerikli yayınlardan daha çok haz almaya başlaması III. Bireylerin birbirlerinin acılarından ve mutsuzluklarından mutlu olmayı bir yol olarak benimsemesi IV. Günümüz toplum bireylerinin cinsel yönelimlerini farklı boyutlara taşıması Yukarıdakilerden hangisi seküler yaklaşımın doğrudan olmasa bile, modern toplumsal yaşama dolaylı da olsa aşıladığı öngörünün sosyo-kültürel yaşama ilişkin en belirgin etki içeren yansımaları arasında sayılır?

Soru 11:

Toplumları ekonomik sisteme dayalı olarak; ilkel, köleci, feodal, kapitalist ve sosyalist olarak ayıran düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"nin resmi olarak yürürlüğe girdiği tarihtir?

Soru 13:

"Cumhurbaşkanlığına kimlerin seçileceği Anayasanın ..... maddesinde düzenlenmiştir." cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 14:

İnsanoğlu, yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için temel olarak fiziksel ve manevi olarak ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Aşağıdakilerden hangisi manevi ihtiyaçlardan biri değildir?

Soru 15:

Anayasa Mahkemesi ile ilgili bilgilerden hangisi doğru değildir?

Soru 16:

Egemenliği “güçler arasında en üstünü” sözleriyle ilk kez ifade eden aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Ülkenin ulusal güvenlikle ilgili konuları üzerinde ortak görüş belirlemek amacıyla sivil ve askerî otoriteleri bir araya getiren, Cumhurbaşkanına yardımcı olan anayasal kurul aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

İnsanın manevi ihtiyaçları dediğimizde aklımıza hangi ihtiyaç türleri gelmektedir?

Soru 19:

Aşağıdaki araştırmacılardan hangisi, gelişmekte olan ülkelerin eğitim sistemleri ve işgücündeki problemlerin refahı etkilediği üzerinde durmuştur?

Soru 20:

Rousseau, siyasal toplumun ve genel iradenin ortaya çıkışını aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklamıştır?