logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yurttaşlık ve Çevre Bilgisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi TBMM'nin görev ve yetkileri arasında yer almamaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi K. Marx'ın ekonomik sisteme göre ayırdığı toplumlardan birisi değildir?

Soru 3:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisçe başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar” ifadesi seçeneklerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 4:

Hobbes, Locke gibi İngiliz siyaset düşünürlerinden, Fransız Aydınlanmasının materyalist tarihçilerinden ve klasik Alman felsefesinden esinlenmiş olup sözü edilen bu yaklaşımların sentezini yansıtan devlet kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Türkiye’de kamu meslek kuruluşlarının anayasal dayanağa kavuşmaları ilk olarak kaç tarihli Anayasası’yla olmuştur?

Soru 6:

"Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, Tabip Odaları, Veteriner Odaları, Eczacı Odaları, Diş Hekimleri Odaları, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Barolar Birliği (TBB), Mühendis ve Mimar Odaları, Ziraat Odaları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)"gibi örnekler hangi kuruluşa bağlı olarak yürütülür?

Soru 7:

Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 8:

Valilik ve kaymakamlık makamlarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisinde yasama ve yürütme işlevlerini yerine getiren organlar sırasıyla verilmiştir?

Soru 10:

Türk topraklarındaki ilk sigorta ve güvence-teminat çalışmaları ne zaman başlamıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılması için yeterli milletvekili sayısını gösterir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Bürokrasi kelimesinin farklı kullanımları arasında değildir?

Soru 13:

Kapitalist devlet anlayışını benimseyen Weber zaman içerisinde değişen devlet fonksiyonlarını sınıflandırırken; "Devletin vergi toplama, adalet, güvenlik, eğitim, sağlık, güvenlik gibi temel görevleri" ile aşağıda devletin hangi fonksiyon tanımlanmıştır?

Soru 14:

6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 16 Nisan 2017 günü yapılan halkoylamasında kabul edilmesi ile birlikte TBMM üye sayısı kaç kişiye çıkarılmıştır?

Soru 15:

Bir halkı başka halklardan ayıran onun özgün yanını ortaya koyan, yaşayış biçimlerinin, kullanılan aletlerin, çalışma biçim ve yöntemlerinin, inançların, düşünsel ve sanatsal faaliyetlerin, siyasal ve sosyal örgütlenme biçimlerinin bütünü olarak tanımlanan kavram hangisidir?

Soru 16:

TBMM Komisyonları ile ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangileri doğrudur? I. TBMM Komisyonları bir konunun Meclis Genel Kuruluna gelmeden önce görüşülüp olgunlaştırıldığı kurullardır II. Komisyonlar, kendilerine verilen işler hakkında rapor hazırlarlar ve bunu Meclis Başkanlığına sunarlar III. Komisyonlarda siyasal parti grupları üye sayıları oranında temsil edilir IV. Komisyonlar üye tam sayısının en az üçte biri ile toplanır.

Soru 17:

Mevcut coğrafi şartlar altında, ülkenin iktisadi mekanizmasının dengesini koruyacak olan doğal kaynakların, verimli ve çevre ile uyumlu biçimde elde edilmesini, pazara kazandırılmasını sağlayan çalışmaları gerçekleştiren bakanlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdaki siyasetçilerden hangisi Yüce Divan'a sevk edilmemiştir?

Soru 19:

Plato’nun, yönetim biçimlerini mutluluktan mutsuzluğa doğru sıralamasında aşağıdakilerden hangisi ilk sırada yer almaktadır?

Soru 20:

I. Bakanlar meclis dışından atanmaktadır. II. Hükümetler meclisten güven oyu almak zorunda değildir. III. Yürütme yetkisi cumhurbaşkanına verilmiştir. IV. Bakanlar kurulu görevine devam etmektedir. Ykarıdakilerden hangisi ya da hangileri cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin özellikleri arasında yer almaktadır?