logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yurttaşlık ve Çevre Bilgisi

Soru 1:

Anayasa’da yargıç ve savcıların güvencesini sağlamak üzere Ha^kimler ve Savcılar Kurulu adında anayasal bir organ oluşturulmuştur. Kurul’un yapısı ve işleyişine ilişkin Anayasada yer alan düzenlemelerden hangisi doğru değildir?

Soru 2:

Dünya tarihinin ilk sosyal toplumu, ilk devleti ve ilk medeniyeti hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdaki tarihlerden hangisinde Anayasa'nın 77. maddesinde değişiklik yapılarak beş yılda bir yapılan TBMM seçimleri dört yılda bire düşürülmüştür?

Soru 4:

Sekülerizm ilk kez kim tarafından ortaya atılmıştır?

Soru 5:

Bürokrasi konusunu sistemli ve kapsamlı bir biçimde inceleyen ilk kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

İlk topluluk olan aile hangi dönemde görülmüştür?

Soru 7:

1913 tarihli İdare-i Umumiye-i Vilayat Kanunu Muvakkat adını taşıyan geçici bir yasayla 2005 yılına kadar yönetilen İl özel idaresi ne zaman bu ismi almıştır?

Soru 8:

Kişilerin yetenek ve bireysel üstünlüğüne yani liyakata dayanan yönetim biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi milletvekili seçilebilir?

Soru 10:

I. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisiİçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetlemek II. Uyuşmazlık Mahkemesine Başkanlık edecek üyeyi, kendi üyeleri arasından seçmek III. Siyasal partilerin kapatılması hakkındaki davalara bakmak IV. Siyasal partilerin mali denetimini yapmak Yukarıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkileri arasında sayılır?

Soru 11:

İl özel idaresi, 1913 tarihli İdare-i Umumiye-i Vilayat Kanunu Muvakkat adını taşıyan geçici bir yasayla kaç yılına kadar yönetilmiştir?

Soru 12:

Stratejik plan ile yatırım ve çalışma programlarını görüşmek ve karara bağlama, İl çevre düzeni planı ile belediye sınırları dışındaki alanların imar planlarını görüşmek ve karara bağlama, Bütçe ve kesinhesabı kabul etmek, Yıllık çalışma programına alınan işlerle ilgili kamulaştırma kararlarını almak ve uygulamak, Kanunlarda öngörülen cezaları vermek, Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri il genel meclisinin görev ve yetkileri arasındadır?

Soru 13:

İdarenin kamu yararını gerçekleştirebilmesi için özel kişiler karşısında sahip olduğu üstün yetki ve ayrıcalıklara ne ad verilir?

Soru 14:

I. Hukuk işleri müdürü II. Defterdar III:Millî eğitim müdürü IV: Belediye Başkanı V: Sağlık müdürü VI. Tarım müdüründen İl İdare kurulunu oluşturanlar hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Büyükşehir olan illerde il özel idaresinin kaldırılmasına ilişkin kanun kaç yılında çıkartılmıştır?

Soru 16:

İptal davası açma süresi, iptali istenen kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi veya İçtüzüğün Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak kaç gündür?

Soru 17:

Kuçuradi'nin “Bir devletin örgütlenmesini, hukukunun oluşturulmasını ve işletilmesini herhangi bir dinin anlayışları-normları belirlemeyecekse, neyin belirlemesi uygun olabilir?” sorusunun temelinde ne amaçlanmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanınca alınacak kararlar ve oluşturulacak politikalarla ilgili öneriler geliştirmek, stratejiler oluşturmak ve bunlarla ilgili çalışmalar yapmak üzere oluşturulan politika kurullarından biridir?

Soru 19:

Bir ülkede en büyük örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Sosyal devletin eyleme geçebilmesi için, yurttaşların da belirli bir görevi, üstlenmesi gereken vazifesi bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi yurttaşların vazifelerinden değildir?