logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bilim Felsefesi

Soru 1:

Bilim felsefesinde, bilimin konusuna ilişkin kavram ve sorunlarla ilişkilendirilen boyut aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi bir nicelik olabilir?

Soru 3:

Genel bilim felsefesi, fizik felsefesi, biyoloji felsefesi, sosyoloji felsefesi, psikoloji felsefesi gibi tek tek bilimleri konu edinen bilim felsefelerine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi adlandırıcı ölçekte bir niceliktir?

Soru 5:

I. Bilim felsefesinin konusu bilimin kendisidir.II. Bilimin ne olduğunu araştırıp ortaya koymak, bilim felsefesinin amacıdır.III. Bilim felsefesinin yöntemi mantıksal çözümleme ve bilim tarihinin verilerinden yararlanmadır.IV. Bir fizik probleminin çözümü için uygulanan bilimsel yöntem bilim felsefesidir. Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri bilim felsefesi ile ilgilidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi "A nesne dizgesinin kapladığı uzay bölgesi, u uzay bölgesi ile kesişir" önermesinin eşdeğeridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bir belirlenmiş özelliktir?

Soru 8:

Bilim insanlarının bir bilimsel önermeyi kabul etmeleri ne anlama gelir?

Soru 9:

Sertlik, parlaklık gibi özellikler aşağıda yer alan hangi tür ölçekte yer alan niceliklerdir?

Soru 10:

Gözleme dair verilen öncüllerden hangileri doğrudur? I. Gözlem önermesi gözlemle sınama sonucunda yanlışlanırsa bu önermenin değillenmesi doğrulanmış olur. II. Her gözlem önermesinin değillenmesi de bir gözlem önermesi sayılır. III. Gözlem önermesi, gözlem sonucunda doğrulanırsa bu önermenin karşılığı olan bir bulgu bulunur. IV. Gözlem, fizik ve psikolojiyi içeren bir yöntemdir.

Soru 11:

I. Bilgi-arttıran bir çıkarım değildir. Başka bir deyişle, sonucunun ifade ettiği bilgi zaten öncüllerinde bulunur.II. Öncülleri doğru ise, sonucu zorunlu olarak doğrudur.III. Öncüllerini değiştirmeden yeni bir öncül eklediğimizde çıkarımın geçerliliğideğişmez.IV. Geçerliliği dereceli değildir; ya tamamen geçerlidir ya da tamamen geçersizdir.Yukarıdaki seçeneklerde verilen ifadeler aşağıdakilerden hangisinin özelliklerini tanımlamaktadır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi bilimin tümevarımsal çıkarımlarından biri değildir?

Soru 13:

Bilimsel önermenin bir olgunun bilgisini ifade edebilmesi için aşağıdaki koşullardan hangisini yerine getirmesi beklenir?

Soru 14:

Bir bilim insanının, Mars gezegeninin belli bir t zamanında belli bir u yerinde bulunmasını açıklamasına ne ad verilir?

Soru 15:

Bilimsel önermenin bir olgunun bilgisini ifade edebilmesi için genel epistemolojinin aşağıda yer alan hangi koşullarından birini karşılaması gerekir?

Soru 16:

Gerçekçilik-karşıtı görüşte belli türden nesne dizgelerine beli kurallar gereği birer reel sayı tekabül ettiren her bire-bir fonksiyon geniş anlamda bir niceliktir. Dolayısıyla tüm bire-bir reel sayı fonksiyonları bu niceliklere özgü dönüştürme fonksiyonları olur. Bu türlü niceliklerin ………………… ölçekte olduğu söylenir. Yukarıdaki açıklama hangi ölçek türüne aittir?

Soru 17:

I. Bir laboratuvarda bileşiklerle ilgili bir deney yapmakII. Bir gözlemevinde teleskopla bazı gezegenleri gözlemlemekIII. Teleskopla yapılan bir gözlemden sonra tümevarımsal çıkarım yapmakYukarıdakilerden hangileri bilimsel yöntemi oluşturan düşünsel işlemlerdendir?

Soru 18:

Koşulları deneycinin müdahalesi sonucunda belirlenmiş olan bir gözlem olarak tanımlanabilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bir gözlem önermesidir?

Soru 20:

I. Bilim insanları ilgi alanlarına ait herhangi bir (yalın veya yalın-olmayan) bir olgunun bilgisine eriştiklerinde, bu olgunun karşılığı olduğu bir bilimsel önermeyi ortaya koyarlar.II. Karşılığı olan bir olgu bulunan önermeler doğru, karşılığı olan bir olgu bulunmayan önermeler ise yanlış önermelerdir. III. Bazı önermelerin doğru olup olmadıkları az sayıda gözlem ve/veya deneyle saptanabilir.IV. Gözlem ve deneyle doğruluğu saptanabilen önermelere gözlem önermesi denir.Bilimsel önermelerle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?