logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bilim Felsefesi

Soru 1:

I. Her bilimsel teori, kısaca teori, aksiyom veya postulat olarak adlandırılan yasa-görünümlü önermeler içerir. II. Teorinin aksiyomları, doğru olduklarında, ilgili bilim dalının temel yasalarını ifade ederler. III. Bilim felsefecileri teorilere yapılar› bakımından biri sözdizimsel (sentaktik) öbürü anlambilimsel (semantik) olmak üzere iki farklı biçimde yaklaşmışlardır. Bilimsel teoriler ile ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 2:

Bağlantı postulatlarına, içlerinde hem teorik hem de gözlem terimleri geçtiğinden dolayı verilen bir diğer ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Bir gaz veya sıvı kitlesi içinde süspansiyon biçiminde dağılmış bitki poleni taneciklerinin çok hızlı ve rastgele devindikleri olgusu ilk olarak kim tarafından gözlemlenmiştir?

Soru 4:

Kuhn'un, "Alternatif teoriler arasından seçilen teoriden, yeni ve beklenmeyen olguların öndeyisi türetilebilmelidir." şeklinde tanımladığı bilimsel değer aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Sınanmaya değer buldukları gözlem önermelerini gözlem ve/veya deneyle sınarlar, doğrulananlar kabul edilir, yanlışlananlar ret edilir. Kimlerdir bu önermeleri yapanlar?

Soru 6:

Deneycinin müdahalesinin amacının gerçekleşmesi ve deney-koşul önermesinin doğru olması durumuna ne denir?

Soru 7:

Glymour'un kendi kendini pekiştirme yöntemi ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 8:

Bir elektronun elektrik yükünün negatif olması bir olgu olduğuna göre, "Bir elektronun elektrik yükü pozitiftir." önermesinin ortaya koyduğu durum aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 9:

Einstein’in Genel Görelilik Teorisi’ni pekiştiren en önemli örnek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Fa ? Ga önermesi, ?x(Fx › Gx) hipotezinin bir olumlu örneği olsun. Fa ? Ga önermesinden, hipotezin U = {a} evrenindeki açılımı olan Fa › Ga önermesi tümdengelimsel olarak türetilebilir. Hipotez hangi yöntemle pekiştirilmiştir?

Soru 11:

Gerçekçilik-karşıtlığını benimseyen bilim felsefecileri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Bayesçi pekiştirme yöntemi hakkında doğru bilgi vermez?

Soru 13:

Çıkarım yapmaya dayanır Açıklanan olgunun gerçekleşmesine yol açan nedensel süreçlere odaklanır Açıklanan olgu genellikle deneysel olarak gerçekleştirilmez Nedensel düzenek  ve süreç betimle yoluyla ortaya konur Nedensel-düzeneksel model denilen bilimsel açıklama modeliyle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 14:

Lakatos’un teori gelişimi görüşüne göre, verilen bir teori dizisinde her teorinin bir önceki teoriden daha gelişmiş olmasına ne denir?

Soru 15:

I. Toerik yasaların dile getirdiği önermelerdir. II. Hiçbir gözlem terimi bulunmaz. III. Gözlemlenebilirlere ve gözlemlenemezlere ilişkin önermelerdir. Teorik önermelerle ilgili bu ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Yasa Görünümlü Önerme'ye örnek olarak gösterilebilir?

Soru 17:

Anomali olarak bilinen bir olguyu açıklayacak (dolayısıyla anomali olmasını giderecek) biçimde kurgulanmış olup, hiçbir yeni öndeyi veya açıklamaya katkısı olmayan hipotezlere ne ad verilir?

Soru 18:

Nicod ile Hempel Yönteminin Karşılaştığı Güçlüklerden Kuzgun Paradoksuna göre Herhangi bir pekiştirme kuramı, hangi koşulu yerine getirmelidir ?

Soru 19:

"Lakatos’un bilimsel araştırma programı, bir teori dizisini yönlendirir. Diziyi oluşturan teorilerin ortak katı çekirdeklerinden ötürü aynı teorinin zaman içindeki farklı teori aşamaları sayılabilir. Kuhn’un ortaya koyduğu disipliner matriks görüşünde ise bilimsel paradigma dolaysız olarak teoriyi değil, teoriyi kabul eden bilim insanları topluluğunu yönlendirir. Teorinin yönlendirilmesi, bilim insanları topluluğu aracılığıyla gerçekleşir.”Yukarıdaki bilgi doğrultusunda, Kuhn’un görüşünü Lakatos’un görüşünden ayıran öge hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Nicod ile Hempel yöntemlerinin karşılaştığı güçlüklerden biridir?